Újra megnyílt Pécs patikamúzeuma

610

Újra megnyílt a látogatók előtt Pécs patikamúzeuma szerdán.

Az Apáca utcában található kiállítóhely egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának az otthona volt, amely a gyógyszertári funkció mellett 1990-ben rekonstrukcióval vált alkalmassá gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállítás berendezésére. A patika 2009-ben bezárt, később egy helyi termékeket kínáló üzlet nyílt, de hosszabb távon nem tudott működni, így a kiállítás sem volt látogatható.

Az érdeklődők a most újranyílt múzeumban több száz tárgyat, köztük különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből, kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket, gyógyír recepteket, mérlegeket és egyebek mellett egy kézi tekerésű tablettázógépet is megtekinthetnek.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere az eseményen azt mondta: a patikamúzeum egyedülálló értékeket őriz, amelyek folyamatos bemutatását a város a Janus Pannonius Múzeumon keresztül immár hosszú távon biztosíthatja. Hozzátette, javasolta a pécsi értéktár bizottságnak, hogy a patikamúzeumot vegye fel a védendő értékek közé.

Az újranyílt pécsi patikamúzeum bejárata 2017. augusztus 2-án. A Janus Pannonius Múzeum Apáca utcai kiállítóhelye egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának, ismert nevén Sipőcz patikának az otthona volt. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az a cél, hogy a pécsiek, a turisták, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyógyszerész hallgatói megismerjék a város hagyományait, a gyógyszerészet hagyományait, és akkor járunk el felelősen, ha a ránk hagyott értékeket nemcsak megőrizzük, hanem be is mutatjuk – hangsúlyozta a politikus.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a Pécs centrumában található patikamúzeumot ékszerdoboznak nevezte, ahol bármerre néz, izgalmas dolgokkal találkozhat a látogató. Példaként az egyedülálló neobarokk berendezést és a „tekerős” kasszát említette.

Perjési Pál egyetemi tanár, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja azt mondta, a Szerecsen Patika és az ott berendezett múzeum kultúrtörténeti emlék, működtetésében a kar is részt vesz. Szeretnék, ha a kiállítási tárgyakat minden gyógyszerészhallgató megtekintené, és igyekeznek minél több diákot bevonni a gyűjtemény későbbi bővítésébe.

A két világháború között használt pénztárgép az újranyílt pécsi patikamúzeumban 2017. augusztus 2-án. A Janus Pannonius Múzeum Apáca utcai kiállítóhelye egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának, ismert nevén Sipőcz patikának az otthona volt. MTI Fotó: Sóki Tamás

Szabó László Gyula nyugalmazott egyetemi tanár, a Szent István Akadémia tagja arról szólt, hogy a tervek szerint a patikamúzeumban megjelenítenék a pécsi gyógyszerkutatás, orvosi kémia, farmakológia múlt évszázadra visszanyúló történetét is.

Biztosak vagyunk abban, hogy a múzeum a jövőben nagyobb szerepet kap Pécs kultúrtörténeti, biológia- és kémiatörténeti értékeinek bemutatásában, az orvosi, gyógyszerészi hagyományok átadásában – fogalmazott a professzor.

mti.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu