Új tárlat a Nemzeti Portrétárban

323

A nagykállói Kállay-család portréit és azon keresztül a család történetét bemutató kiállítás nyílt október 27-én Budapesten

, a Bartók Béla úton a Nemzeti Portrétár Alapítvány rendezésében. A megnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a Kállay-család az elmúlt századokban több nagyformátumú személyiséget is adott Magyarországnak.

A Kállay család egyike a legrégibb ősnemes magyar családoknak, amely eredetét a száznyolc ősnemzetség egyikéből, a Balog-Semjén (Bolok-Simián) nemzetségből veszi. A család ősi fészke Nagykálló és környéke volt.

A megnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a Kállay-család az elmúlt századokban több nagyformátumú személyiséget is adott Magyarországnak, például a Mátyás király mellett harcoló Kállay Pált, a Monarchia egyik pénzügyminisztereként dolgozó Kállay Bénit és a tragikus életű Kállay Miklós miniszterelnököt.

„Ezzel a mai alkalommal a cél az, hogy a nemzeti múltunkból egy részt visszaadjunk a ma generációjának: a gyerekeinknek és az unokáiknak. Ez egy kis lépés abban a történelmi múltfeldolgozásban, amely még ránk vár” – hangoztatta.

Az a nemzet, amelyik nincs tisztában a múltjával, az nem tud eligazodni a jelen kérdéseiben, és nem tud választ adni a jövő kihívásaira – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte a nemesi családok korokon átívelő tevékenységét, azt, hogy tudásukkal és művészetükkel gyarapították a nemzet szellemi vagyonát.

A nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Portrétár kezdeményezését hiánypótló és fontos vállalásnak nevezte, amely a történelmi Magyarország területén található magyar portrékat leli fel, menti meg, és teszi elérhetővé mindenki számára.

Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár Alapítvány főtitkára hangsúlyozta, hogy a kiállítótér másfél évvel ezelőtti megnyitása óta a harmadik portrékiállítást rendezik meg.

A kiállításon bemutatnak eddig még ki nem állított képeket is: Kállay Tamás portréja a Jósa András Múzeumból, Kállay Albert képe a Szegedi Múzeumból érkezett.

Download2

Hangsúlyozta, hogy a Kállay család pénzügyminisztert, miniszterelnököt és ispánt adott Magyarországnak. „A család jelenkori erejének bizonyítéka, hogy az elődöktől tanulva, azok példáját követve ma is megállja a helyét a társadalomban” – hangoztatta, hozzátéve, hogy fontosnak tartják a hagyományokat, a családi összetartást, a vallást, a tanulást és a műveltséget, hogy megbízható tagjai legyenek a mai magyar társadalomnak és családjukért, országukért tehessenek.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy áprilisban avatták fel Kállay Miklós emléktábláját a Horánszky utcában, ugyancsak áprilisban adták át a Kállósemjéni Kállay-kúriát, de folyamatban van a nyíregyházi Kállay-gyűjteményt befogadó épület rekonstrukciója is. Több jeles évfordulóra készül a család: idén megemlékeznek Kállay Kristóf, Kállay Miklós miniszterelnök legidősebb fia halálának tizedik évfordulójáról és 2017-ben ünneplik Kállay Miklós miniszterelnök halálának ötvenedik évfordulóját.

Reicher Péter hangsúlyozta, hogy a portétár abból a célból alakult, hogy internetes adatbázisba gyűjtse a magyar történelmet gazdagító családok fellelhető arcképeit. A mindenki számára elérhető adattárat naponta 60 látogató keresi fel, az adatbázis jelenleg 4100 történelmi portrét tartalmaz – tette hozzá.

Az alapítvány működése óta könyvet adott ki a kolozsvári unitáriusi egyház líceumában őrzött mintegy 70 unitárius portréról. Emellett felkutatták az erdélyi szászoknak mintegy 200 portréját, valamint temesvári és bánsági magyar arcképeket.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu