Tízmillió fontot gyűjtenek I. Erzsébet híres portréjának restaurálására

266

I. Erzsébet egy több mint 400 éves portréjának restaurálására gyűjtenek tízmillió fontot (4 milliárd forintot) Nagy-Britanniában, ha nem sikerül elérni a célt, a tulajdonosok valószínűleg eladják a festményt, és így akár külföldre is kerülhet.

Az angol reneszánsz mestermű a spanyol armada fölött aratott diadala fényében ábrázolja a királynőt. A portré több változatban készült el annak idején, a fennmaradt három változat egyikének restaurálására indítottak közadakozást. A brit Művészeti Alapítvány egymillió fontot ajánlott fel, a Greenwichi Királyi Múzeumok pedig 400 ezer fontot adnak a nemes célra.

Ha sikerül összegyűjteni a szükséges összeget, a festmény 425 éves története során először kerül köztulajdonba. Az 1590-ből származó portré jelenleg Sir Francis Drake leszármazottainak birtokában van – írta hétfőn a BBC News.

A restaurált alkotást a greenwichi múzeumokhoz tartozó Queen’s House-ban, I. Erzsébet szülőhelyén szeretnék kiállítani. A kastélyt egy nagyobb felújítás után éppen idén nyitják meg újra.

I. Erzsébet az ötvenes éveiben járt, amikor modellt ült az „Armada-portréhoz”, amely nagy mérete és fekvő formátuma miatt is különleges. Általános vélekedés szerint a festményt Francis Drake rendelte.

Amennyiben nem sikerül előteremteni a tízmillió fontot a restaurálásra, a képet feltehetően a műkincspiacon értékesítik, és elképzelhető, hogy külföldi vásárló révén elkerül az országból.

MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu