Szoborparkot avattak a Zsolnay negyedben

392

Hat alkotásból álló szoborparkot avattak fel szerdán a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, a többségében absztrakt munkákat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának szobrászhallgatói készítették.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az ünnepségen kiváló döntésnek nevezte, hogy a művészeti kar a negyedbe került, működésével annak „markáns arcélt” ad. Az új szoborparknak köszönhetően a létesítmény területén tanuló tehetséges szobrászművész hallgatók kapnak bemutatkozási lehetőséget a közönség előtt, miközben a Zsolnay-negyed „kulturális erősségét” is növelik – tette hozzá.

Lakner Tamás, a megalakulásának húszéves jubileumát idén ünneplő kar dékánja kiemelte: az új szoborpark környezete alkalmas arra, hogy a művek „igazi befogadói átélése” lehetővé váljon, egyúttal reményének adott hangot, hogy a gyűjtemény a jövőben tovább bővülhet majd.

Vincze Balázs, a negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezető igazgatója a szoborpark bővítésének folytatásáról biztosította közönséget. Jelezte, hogy az egyetem – ennek megvalósításához felhasználni kívánt – pályázati forrásait a ZSÖK fogja kiegészíti.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a művészeti kar szobrászművészeti tanszékén az elmúlt évek során számos olyan műtárgy született, amelyek megérettek köztéren történő bemutatásra.

A szoborparkban egyelőre hat mű kapott helyet, többségük kőből készült, de egy beton alkotás is látható közöttük. A tanszék elmúlt húszéves történetének kiemelkedő kültéri munkái reprezentálják az attól néhány méterre található épületben zajló művészeti munkát.

Az alkotások között szerepelnek graduális képzésben részt vevő hallgatók munkái, diplomamunkák és a doktori iskola gyűjteményének néhány darabja is.

A művek időben nagy periódust reprezentálnak, a legrégebbi alkotás húsz éve készült, a legújabb darab pedig tavaly. A kiállított szobrok Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, és Váraljai László alkotásai.

MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu