Sikeresen zárult a POSzT

550

Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT). Őri László, Pécs alpolgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett június 18-ai díjkiosztó gálaestjén hangsúlyozta: a fesztivál új vezetősége „jól kormányozta a hajót, a szakmai program sikeres volt”.

A legjobb előadás a Kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című produkciója lett.

Őri László, Pécs alpolgármestere a tavalyi POSzT-ra utalva így fogalmazott: „sokan voltak, akik egy lyukas garast sem adtak volna azért”, hogy idén is Pécsett rendezzék meg a fesztivált, ez azonban a szakma is és a város összefogásával sikerült. „A törékeny egység létrejöttével sikerült konszenzussal megválasztani a POSzT új vezetését, amelynek megvan a lehetősége, hogy új lendületet adjon a találkozónak” – összegzett Őri László.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében felelevenítette: a POSzT azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a színházi szakma legmagasabb presztízsű rendezvénye legyen. „Noha ennek megtartása törékeny esély”, a vélekedése szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy ez így is maradjon.

Magyar Attila, a POSzT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a seregszemle szakmai tanácsadó testülete „csillagos ötösre vizsgázott” szakmai alázatból és konstruktív együttműködésből. A találkozó új struktúrájáról úgy vélekedett: idén vállalni kellett „a bakik lehetőségét”, hogy a következő POSzT az elvárások szerint működjön. Magyar Attila szerint a Kodály Központ helyszínként való bevonása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a POSzT Fesztiválnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyed esetében azonban „ki kell értékelni a tapasztalatokat”. Az ügyvezető kiemelte: a számok azt bizonyítják, hogy az új irány jó, mivel a tavalyi adatokkal összevetve mintegy 20 százalékkal több fizető néző tekintette meg az előadásokat, a jegybevétel 25 százalékkal nőtt.

A POSzT-ot záró gálaesten 15 díjat osztottak ki: a Kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című produkciója lett a legjobb előadás. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz két további elismerés kapcsolódik: a legjobb női főszereplő díját Trokán Nóra kapta. A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a legjobb női szereplő díját Csombor Teréznek ítélte oda, ugyanezen előadásban nyújtott alakításáért. A POSzT versenyprogramjában 16 előadás szerepelt, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatott.

A legjobb rendezésért járó elismerést a Forte Társulat/Trafó A te országod című előadásáért Horvát Csaba kapta. A szakmai zsűri a legjobb férfi főszereplő díjával László Zsoltot tüntette ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház Lear király című darabjában nyújtott alakításáért, a darab díszlettervezőjének, Menczel Róbertnek ítélték oda a legjobb díszletért járó elismerést.

Szatory Dávidot a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület által a legjobb férfi szereplőnek odaítélt díjjal tüntették ki ugyancsak a Lear királyban nyújtott teljesítményéért. Legjobb női mellékszereplőnek Danis Lídiát választotta a zsűri, aki a tatabányai Jászai Mari Színház Tartuffe című előadásában lépett színre, ugyancsak e darab dramaturgja, Szikszai Rémusz lett a legjobb dramaturg. A budapesti Katona József Színház Az olaszliszkai című produkciójában szereplő Tasnádi Bence kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját.

A legjobb jelmezért járó elismerést a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabjáért Adriana Grand kapta. A POSzT különdíjával a Budaörsi Latinovits Színház társulatát tüntették ki A Liliomfi című előadásért. A legjobb 30 év alatti színész és színésznőnek járó különdíjat is a Fidelio felajánlásában az ebben a darabban szereplő színészek kapták.

A közönségzsűri a Pécsi Harmadik Színház Piszkavas című produkcióját találta idén a legjobbnak. A darabban szereplő Füsti Molnár Éva kapta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat.

A találkozó keretében – a versenyprogrammal párhuzamosan – idén először rendezték meg A POSzT bemutatja elnevezésű sorozatot, amelynek keretében kilenc produkciót láthatott a Kodály Központban a közönség, míg a korábbi off-programsorozatból kialakított POSzT Fesztivál több mint 100 programmal a Zsolnay Kulturális Negyedben várta a közönséget.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu