Rekord a Velencei Biennálén

469

Rekordszámú, 615 ezer látogatója volt az idei Velencei Biennálénak

a nagyszabású kortárs képzőművészeti kiállítás vasárnap zárult. A seregszemle kiállításait – köztük a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektjét – november 26-ig tekinthette meg a közönség. A magyar pavilon kiállítását decembertől a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatják.

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Paolo Baratta, a biennále elnöke elmondta: a két évvel ezelőtti adatokhoz képest csaknem negyedével nőtt a látogatók száma, félmillióról 615 ezerre. Baratta a fokozott érdeklődést elsősorban a francia főkurátor, Christine Macel Vive Arte Viva című kiállításának tulajdonította. Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szerint a 2017-es Biennáléra a kiállított alkotások „szépsége és kiemelkedő színvonala miatt” emlékeznek majd a látogatók. A Velencei Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti részvételéért járó Arany Oroszlán-díját a Németország pavilonjában kiállító Anne Imhof projektje nyerte, a Viva Arte Viva című főkurátori kiállítás legjobb művészének pedig a szintén német Franz Erhard Walthert választotta a nemzetközi zsűri a május 13-i díjkiosztón.

_D0A8544_Copy
Balogh Zoltán és Fabényi Júlia a magyar pavilon megnyitóján

A magyar pavilon kiállítását szervező Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) igazgatója, Fabényi Júlia emlékeztet: a biennálén 86 ország vett részt, a központi Viva Arte Viva kiállításra pedig 120 művész kapott meghívást. A magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! című kiállítása volt látható, Petrányi Zsolt kurátor rendezésében. „A magyar kiállítás fogadtatása nagyon jó volt: mind a szakmai, mind a nagyközönség jól rezonált Várnai installációjának felvetéseire, az utópiák szükségességének kérdéskörére” – mondta Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója. Értékelése szerint „az idei biennále igen mozgalmas és eredményes volt számunkra. A nemzeti pavilon kiállítása mellett két külön programhoz is csatlakoztunk: az Artist’s Practice című programban Várnai Gyula és Hajas Tibor alkotói praxisáról készítettünk filmet, melyet a biennálén is bemutattak, és részt vettünk az Unpacking My Library című programban is. Ennek elkészült a bővített magyar változata, a Magyar Pavilon (1986-2017) virtuális könyvtára is, mely a Ludwig Múzeum könyvtára üvegfalán és honlapján böngészhető”.

20170425-11
Részlet a Várnai Gyulát bemutató kisfilmből

Magyar szempontból az idei biennále legfontosabb fejleményeként értékelhető, hogy több évtized után újra voltak magyar meghívottjai a központi kiállításnak. Hajas Tibor (1946-1980) részvételét a Ludwig Múzeum koordinálta. A fiatalon elhunyt művész fotóakció-tablóit egy különleges műtárgyvédelmi technikával mutatták be Velencében. „A múzeum rendelkezik a legnagyobb Hajas-gyűjteménnyel, melyet idén egy további jelentős mű, a Tumo II. megvásárlásával gyarapítottunk” – fogalmaz a Lumú közleménye.

_D0A8044_Copy
Hajas Tibor munkája

Tovább bővült a Lumú Biennále-archívuma: harminc kurrens és értékes archív kiadvánnyal, köztük a nevezetes 1968-as biennále katalógusával gyarapodott a múzeum könyvtára. A biennále népszerűsítése érdekében a Lumú blogjára számos tudósítás került fel, köztük az utolsó egy Christine Macel főkurátorral készült interjú Hajas Tibor velencei szerepléséről. Májusban a Római Magyar Akadémiával együttműködve Rómában egy gyűjteményi kiállítással hívták fel a figyelmet az idei magyar szereplésre – idézte fel Fabényi Julia.

Várnai Gyula kiállítását december 9. és január 14. között a Ludwig Múzeumban a magyar közönség is megtekintheti.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu