Pesti srácok-emlékpark nyílt

318

Pesti srácok elnevezéssel emlékpark nyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szeptember 23-án Budapest VIII. kerületében

, a Horváth Mihály téren. A helyszínen rendezendő eseménysorozat keretében előadásokat, vitákat, koncerteket is tartanak.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékbizottság társelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a megemlékezések legfőbb célja a köszönetnyilvánítás a forradalom és szabadságharc hőseinek. A másik cél, hogy emlékeztessék azokat, akik nem éltek a diktatúrában: 1956-ban együtt mozdult meg a magyar nemzet a szabadság kivívásáért, és az akkori ifjak az 1848-as márciusi ifjak örökösei – tette hozzá.

Mint mondta: a szabadságharcosok hétköznapi emberek voltak, akik hősökké váltak. Hangsúlyozta: szeretné, ha az emberek megtanulnák a hősök nevét, és azt is, hogy az emlékév a szabadságról és a nemzeti együttműködésről szól.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere felidézte, hogy 1956-ban a Józsefvárosban dördültek el az első lövések, és a forradalom számos szimbolikus helyszíne a városrészben található.

Ezért fordulhatott elő, hogy a forradalom után a kommunista diktatúra minden eszközzel büntette a városrészt, miközben Józsefváros a XIX. században még Budapest tudományos központja volt – jegyezte meg. Kijelentette: a rendezvénysorozat kiváló alkalmat kínál nemzeti identitásunk erősítésére, és annak tudatosítására is, hogy 1956-ban a magyarok nagy árat fizettek a szabadságukért.

Rácz József Sándor egykori szabadságharcos, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) 56-os tagozatának elnöke felidézte: másodéves orvostanhallgatóként már október 24-én kötelességének érezte, hogy fegyvert ragadjon a hazáért. A Corvin közben teljesített őrszolgálatot, és annak ellenére harcoltak, hogy tankkal lőtték őket – tette hozzá.

Download4

Hangsúlyozta: a Pofosz egyik vezetőjeként is alapvető feladatának tekinti, hogy harcoljon az 56-os eszmékért, valamint azért, hogy a következő generációk se felejtsék el, mi történt a forradalom idején. Mint mondta: a 301-es parcellában nyugvó kivégzett bajtársainak az emléke is kötelezi erre.

Az emlékpark október 23-áig tartó rendezvénysorozata keretében előadásokat, vitákat, koncerteket tartanak, valamint a szervezők korabeli tárgyakon, fegyvereken, dokumentumokon keresztül felidézik az 1950-es évek, illetve a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu