A XX. század művésze

392

A huszadik század egyik legösszetettebb és legnagyobb hatású magyar művészegyénisége, Kondor Béla alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítás

a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban november 27-én. A tárlat megnyitóján részt vett Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára is. Hoppál Péter a tárlat megnyitóján kiemelte, Kondor Béla dacolt saját korával, környezetével, képes volt megkeresni azokat a gyökereket, amelyekből igazi művészi táplálékhoz jutott. Az államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta: a kulturális kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a vidék Magyarországa és a teljes Kárpát-medence magyarsága hozzájusson ahhoz az éltető erőhöz, amit a magas művészet jelenléte jelent. A megnyitón Almási István felidézte, hogy a hatvanas években Kondor Béla kétszer szerepelt grafikáival a vásárhelyi őszi tárlatokon, 1964-ben pedig önálló kiállítása volt a Tornyai-múzeumban. Munkásságának hatása azonban ma is érezhető, ha valaki végigtekint az idei, 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagán az Alföldi Galériában – tette hozzá.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a tárlat kurátora hangsúlyozta, hogy Kondor Béla sajátos univerzumot, művészeti egységet teremtett, amely egyedülálló volt az 50-es, 60-as évek magyar valóságában. Korában senkihez nem hasonlítható, de hatása rendkívüli, az ő munkásságától számíthatjuk a modern magyar művészet megszületését – emelte ki. Kondor Béla a magyar képzőművészet II. világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója, akinek munkássága csak olyan stílusteremtő mesterekhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Vajda Lajos vagy Tóth Menyhért. Nem kötődött semmilyen irányzathoz vagy iskolához, művészetének ihlető forrása az európai festészet egyetemes öröksége, amelyből saját motívumrendszeren alapuló magánmitológiát teremtett. Művészete elbeszélő, amely a múlt tradícióihoz kapcsolódik, ám saját korának kérdéseire reflektál. Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hieronymus Bosch vizionárius művészete hatott rá elsősorban, de képes volt a hagyomány vállalásán túl saját korának legegységesebb és egyben leginkább előremutató életművét létrehozni.

kondor1
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kondor Béla életműve alig több mint másfél évtizedet tesz ki, így művészetében nem lehet szigorúan vett alkotóperiódusokat, korszakokat vagy stílusokat elkülöníteni. A 180 alkotást bemutató kiállítás ezért tartalmi szempontok szerint, motívumok, sorozatok és témák alapján épül fel: a klasszikus művészetre visszautaló angyalok, szentek, próféták és történelmi események mellett megjelennek saját korának izgalmas témái is, mint a repülés, a gépmonstrumok vagy az ember fokozatos elidegenedése az egyre inkább széteső világban. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a Tornyai-múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös kiállításának külön érdekessége a művész murális munkáit felvonultató terem, ahol az első vázlatoktól a végleges változatig együtt láthatja a közönség Kondor Béla szinte minden jelentős falfestészeti munkáját.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu