A Magvető Kiadó Könyvklubja – A térkép és a táj

266

A művészet, a pénz és az elérhetetlen szeretet meséje a francia Michel Houellebecq új könyve, A térkép és a táj című kötet. A Magvető Kiadó gondozásában Magyarországon most megjelent könyv tavaly Goncourt-díjat kapott Franciaországban.

Michel Houellebecq az egyik legismertebb francia kortárs szerző, A térkép és a táj az ötödik regénye. A korábban a francia irodalom fenegyerekének számító szerző nevéhez fűződik például az Elemi részecskék című regény, amelyből nagy sikerű film készült 2006-ban. A térkép és a táj Jed Martin, régi Michelin-térképek fényképezésével foglalkozó sikeres művész életéről szól: tétova szerelmi próbálkozásairól, építész apjával való nehézkes kapcsolatáról, küzdelmeiről a művészettel és a művészeti iparral.

 

Jed élete akkor vesz különös fordulatot, amikor találkozik az Írországban visszavonultan élő Michel Houellebecq-kel, akinek brutális meggyilkolása miatt egy rendőrségi nyomozásban is részt kell vennie. A regény részben a párizsi művész- és médiavilág paródiája, amelyben hírességek – köztük írók, televíziós műsorvezetők – a saját nevükön szerepelnek. A regényben Houellebecq saját maga karikatúráját is kegyetlenséggel rajzolta meg: az iszákos, rosszul öltözött kétes hírű író, „aki kevésbé bűzlik, mint egy hulla” és „vén agyongyötört betegre” hasonlít, szadista gyilkosság áldozata lesz.
Tótfalusi Ágnes, a könyv fordítója az MTI-nek elmondta: Houellebecq új kötete abban különbözik az előzőektől, hogy ezt sokkal klasszikusabb stílusban írta. „Szép, nyugodt mondatok vannak benne, nagyon jó szöveg” – tette hozzá. A fordító szerint már csak rutinból kiáltották ki annak idején ezt a kötetet is botrányosnak, de egyáltalán nem az. Az egyetlen erősebb vonulat a történetben a gyilkosság körülményeinek brutális leírása. Az 1958-ban született Michel Houellebecq első regénye 1994-es megjelenésekor még félénk és depressziós fiatalemberként, de igazi provokátorként robbant be a francia közéletbe: a „reménytelenség professzorának” is nevezték a modern ember abszolút magányosságát, valamint érzelmi és szexuális nyomorát klinikai pontossággal bemutató írót.

A kritikusok szerint Michel Houellebecq új művével lehiggadt, A térkép és a táj a korábbiaknál kevésbé reménytelen és klasszikusabb. Michel Houellebecq könyveit eddig több mint negyven nyelvre fordították le, regényeiből világszerte 3 milliónál is több fogyott.

A könyv megrendelhető a következő címen:

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139399849
 
Houellebecq: A térkép és a táj

MTI – Flag

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu