Lincoln, a vámpírvadász

521

Igazi kasszasikernek ígérkezik a legújabb Lincolnról szóló film, amely 3D-ben, várhatóan jövő júniusban lesz először látható az amerikai mozikban.

A film készítői a filmtörténet egyik legelképesztőbb történelmi revíziójára készülnek. Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász cím sejteti, hogy a merénylet áldozatául esett polgárháborús amerikai elnök az élőhalottak kíméletlen, megalkuvást nem tűrő gyilkosa lesz. Hollywoodnak figyelemre van szüksége, a mostani film az elnöki aura drámai kiterjesztésén fáradozik, sokkal jobban, mint tette azt a képzelet szülte, romantikus elnökről szóló The American President, vagy éppen a végrehajtó hatalom birtokosát akcióhősként ábrázoló Air Force One – jegyzi meg a The New York Times szakírója.

„Van valami az amerikai pszichében, hogy elnökeinket hősként lássuk-láttassuk” – nyilatkozta Seth Grahame-Smith, a film alapjául szolgáló novella szerzője. „Ebben az esetben posztumusz Lincoln előtt tisztelgünk” – tette hozzá. A jegyeladások ugyan tavalyhoz képest 15 százalékkal visszaestek, a Vámpírvadászt – a 20th Century Fox többi alkotásával együtt – viszont az egyik olyan filmnek tartják, amely gatyába rázza az amerikai filmipart. Lincolnt Benjamin Walker játssza, meglehetősen élethűen, a háromdimenziós múltba visszaröpítve – igaz, vámpírokkal az oldalán.

Timur Bekmambetov rendező a D. W. Griffith-féle Abraham Lincoln és F. W. Murnau Nosferatu-ja közé helyezi alkotását. „Lincoln ugyanazt tette, mint Jézus kétezer éve: felszabadította az embereket” – mondta el Bekmambetov, a Wanted és a Night Watch rendezője. Lincoln természetfeletti hősként való megjelenítésének ötlete 2008-ban született meg; ekkor fejezte be Grahame-Smith Büszkeség és balítélet meg a zombik című művének írását. Tim Burton producert azonnal magával ragadta a könyv, bár elmondása szerint soha nem foglalkoztatta az amerikai történelmi örökség. „Sokat nem tanultam, de szeretem azt, hogy a történelmet így is el lehet mondani” – mondta el a producer.

A Vámpírvadász a könyvhöz hasonlóan Lincoln életét gyermekkorától kezdve meséli el egészen merényletének napjáig – s mivel vámpírkönyvről van szó, azon túl is. A fiatal Lincoln miután megtudja, hogy nagyapját és anyját is a vámpírok gyilkolták meg, megfogadja, hogy minden vérszívót megöl az országban. Amikor tudomására jut, hogy a vámpírok részt vesznek a rabszolga-kereskedelemben, küldetése morális dimenziót kap.

mult-kor.hu, BBC News

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu