Kritika – Becstelen brigantyk

583

Kicsit visszafogott várakozások mellett ültünk be a nyár utolsó nagy filmjére, a végeredmény viszont még minket is meglepett. Ki gondolta volna, hogy Tarantino ismét a régi fényében fog pompázni? Ha kíváncsiak vagytok a filmről alkotott véleményünkre, akkor olvassatok tovább…

Jelenleg elég nehéz magamból kifacsarni a szavakat, mert még nagyon a film hatása alatt vagyok, és lehet csak szuperlatívuszokban tudnék írni róla. Nem kell rögtön azért a moziba rohanni, nem ez lett az utóbbi évek legjobb filmje, de mindenképpen elől jár. Nagyon jó szórakozás volt, és jól eső érzés leírni azt, hogy az ember többet kapott annál, mint amire számított. Reménykedni azért lehetett, garancia volt valamennyire a sikerre Quantin Tarantino neve, illetve egyik főszereplőként Brad Pitt is, de valójában ez egy nagyon jól összerakott gépezet lett, ami magától meghódította, reménykedve mondom, a mozi és filmrajongókat.

 Az előzmények viszont nem voltak ennyire biztatóak. Tarantino nagyon sokáig ült ezen a forgatókönyvön, szerintem sokan és ő maga is lemondott róla, aztán jött az isteni sugallat, és újra nekifeszült az írásnak, és ezt most itt köszönjük meg neki. Ha magamat el kellene helyeznem azon emberek között, akik imádják és szeretik a filmek/mozik világát, akkor biztos, hogy még mindig a sor végén kullognék. Nem ismerem a „mester” minden filmjét, sőt nem is láttam mindet, de azt tudom, hogy az elmúlt évek inkább szóltak a sikertelenségről, mint sem a nagy filmekről. Persze ez megítélés kérdése. Lehet, hogy ezen felvezetés után, az én kezemből elég merész kijelentés, de a Ponyvaregény óta szerintem ez a legjobb filmje, és akkor most lehet kövezni.
 
 
A történet ismertetése előtt, érdemes megjegyezni, hogy bár a múltban játszódik, és történelmileg fontos eseményeket, embereket mutat be, a történelmi hűséggel távolról sincs jó viszonyban. Értsétek ezt tehát úgy, hogy hiába a Világháború, és hiába Hitler, az egésznek a valósághoz nagyon kevés köze van, de ezért is lehet rajta nagyon jól szórakozni. Mint azt már megszokhattuk, több szálon futnak az események, ezek részben olykor összeérnek, olykor távolról kerülik egymást a szereplők, mégis kihat egy epizód a másikra. Két fő szálat különítettem el, az egyik a Basterds-ek mutatja be, illetve az ahogy Franciaországba ténykednek. A másik vonulat, egy lány története, akinek a szüleit kivégzik, ő pedig amint lehetősége van rá, bosszút szeretne állni.
 
A filmet legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy sokszínű, nagyon régen láttam olyan mozit, amiben a karakterek ennyire különbözőek lettek volna. Pont ez adja az egésznek a sava-borsát. A bemutatók alapján egyáltalán nem erre számítottam, valami katonai – akciót vártam, helyette viszont teljesen mást kaptam. Lehet ez annak tudható be, mármint a rosszul megítélt lehetőségekre gondolok, hogy nem ismerem Tarantino munkásságát. A karakterek sokkal fontosabbak a történetben, mint maga az akció, de még így is egy nagyon látványos, és az elejétől kezdve a végéig feszült történetet kapunk, amiben a párbeszédek nagyon erősek és olykor mi magunk sem nagyon merünk levegőt venni, mert a végkifejletre várunk. Azért annyiban javítom magam, hogy amikor akcióra kerül sor, az bizony kemény és pörgős mindig.
 
 
 
Ami a szereplőket illeti, szinte mindenkit csak dicsérni tudnék, de azért mint mindig, most is vannak kivételek. Jelen esetben olyanok, akik jobb munkát végeztek szerintem. Először is Brad Pitt nevét tartom fontosnak kiemelni, aki nekem nagyon bejött. Olykor hiányoltam a vászonról, de talán így utólag, a kevés néha több alapon, így lett érdekes a karaktere. Na nem kell megijedni, Tarantino filmekhez szokott nézők pontosan tudják, hogy ennyi idő jut egy karakterre. A másik név, akit mindenképpen érdemes kiemelni, az Christoph Waltz. Róla eddig semmit nem tudtam, most viszont annyit, hogy hatalmasat alakított a Briganyk-ban. Rögtön az első fejezetben megkedveltette magát. Nagyon jó szöveget írtak neki, és a játéka is nagyon jóra sikeredett.
 
Értékelés: Becstelen brigantyk – 9/10
 
Ezek után már nem nagyon tudok mit írni. Tarantinonak sikerült jól összeraknia a történetet, nagyon jó színészeket talált hozzá. A főbb szerepeket megfelelő embereknek sikerült kiosztania. És ehhez még sikerült neki egy nagyon feszült, pörgős de olykor mégis vicces környezetet teremteni, ami miatt le a kalappal előtte. Így a végén azért érdemesnek tartom megjegyezni, hogy nem sokat tévedek, ha azt mondom, ez egy színjáték. A színészek játéka is olykor nagyon színpadias, a párbeszédekről akkor már nem is beszélve, de ez így van rendjén. Szerencsére nem csordult túl a pohár, és a ló másik oldalára sem esünk át, tökéletes szórakozás így a nyár végére! Csak ajánlani tudom mindenkinek.
 
(Csak a végén jegyzem meg, és talán kicsit zárójelesen is, hogy erre a filmre bizony még el kell menni egyszer. Mondom ezt azért, mert rengeteg olyan kis apróság van benne, amire most biztos nem sikerült figyelni. És még leírni is nehéz lett volna, hiszen senki szórakozását nem akartuk elvenni azzal, hogy spoilereket is írunk, egy jó tanács tényleg mindenkinek, nézzétek meg ha tehetitek!)

 
teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

(Köszönet a UIP Duna Film-nek, amiért lehetőséget biztosított a premier előtti megtekintéshez.)

 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu