Kritika – 2 kaliber

429

Bár az akciófilm műfaja nem most éli a fénykorát, a 2 kaliber című mozi nagy dumás hőseivel, jól adagolt humorával kellemes meglepetésnek bizonyul.

Sok barátság és szerelem veszi kezdetét egy komoly konfliktussal, és a 2 kaliber című film megnyugtató hírrel szolgál azoknak, akik veszélyes alakokkal kívánnak cimborálni: attól még ugyanis, hogy valaki meglő bennünket, lehet jó haver.

Feltéve persze, ha elég jól céloz, amire viszont több esélye van, ha az illető történetesen gengszter, esetleg valamelyik fegyveres testület hivatásos tagja.

Baltasar Kormákur filmje tehát a barátságról is szól – a két főhős végül minden gond nélkül összeborul, pedig addigra már mindketten otthagynak egy lőtt sebet a másikon –, no meg arról a kísérletről, lehet-e még életet lehelni az egykor oly népszerű buddy movie műfajába, amit lényegében úgyis meg lehetne határozni, hogy az nem más, mint a Hacsek és Sajó vagy Shrek és Szamár alapképlet akcióelemekkel, csinos nőkkel és nem mindig szalonképes beszólásokkal megtűzdelt változata. Így aztán a siker titka sem más a műfaj esetében, mint hogy a két karakter közötti jellemkülönbség kellő fűtőanyagot szolgáltasson az egymás rovására elsütött poénok áradásához.

Hőseink időnként rossz társaságba keverednek (Fotó: InterCom

A fentebb említett kívánalmaknak a 2 kaliber eleget is tesz, igaz annál többet nem is kínál. A jó pár éve kellemes élményt nyújtó, jóval szerzőibb 101 Reykjavík című film rendezője ezúttal nem az egyedi hangvételre, inkább a profizmusra helyezte a hangsúlyt. Biztos kézzel vezényli le a történetet, amelyben két beépített ügynök egy bankrablás után kénytelen összefogni és megbízni egymásban, ha túl akarja élni egy mexikói drogkartell, a CIA és egy katonai egység bosszúszomjas hadjáratát. Az igazi titok azonban mégiscsak az lehet – és ezért élvezetes film a 2 kaliber –, hogy a rendező nem kicsavarni és agyonértelmezni akarja a műfajt, hanem élvezni azt a lehetőséget, amit a kicsit túljátszott tökösségben, a menetrend szerint érkező poénok halmozásában és persze a nem feltétlenül hiteles akciójelenetekben való tobzódásban rejlik.

De együtt kimásznak a slamasztikából

Fotó: InterCom

Mert az látszik, hogy mind a rendező, mind a két főszereplő – a megfontoltabb Denzel Washington és a szeretnivalóan szájtépő Mark Wahlberg – láthatóan igazi örömfilmezésként fogta fel a feladatot. Ez a jókedv könnyen átragad a nézőre is. A mellékszereplők jó része is szerethető, és még az is kiderül, ki a mexikói Albert Einstein. Így aztán az se tűnik fel, hogy a történet maga nem éppen szövevényes, a fordulatok sem hatnak a döbbenet erejével, az olyan, kissé bugyuta túlzásokat már nem is említjük, mint amikor hőseink két szál magukban megostromolnak egy teljes haditengerészeti bázist. De mivel nekik szurkolunk, ezt csak jóleső fejbiccentéssel nyugtázzuk.

(2 kaliber. Amerikai akcióvígjáték, 109 perc, 2013. Rendező: Baltasar Kormákur. Forgalmazó: InterCom)

mno.hu – thy

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu