Karácsony Kevin nélkül

297

„Nincs karácsony Kevin nélkül” – vallja az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi csatorna

mi azonban megcáfoljuk ezt a kijelentést, és olyan filmeket ajánlunk, melyekben nincs betörő, és nincs Macaulay Culkin sem. Következzen tehát a Kultúra.hu karácsonyi filmajánlója olyan kincsekkel, mint Az élet csodaszép, a Találkozunk St. Louis-ban, a Kőkemény család vagy a Polar Expressz.

Találkozunk St. Louis-ban

A Találkozunk St. Louis-ban című alkotás egy zenés-táncos film, melynek története a 19-20. század fordulóján játszódik, középpontjában pedig a St. Louisban élő Smith család áll, akiknek az élete egy csapásra megváltozik, mikor az apa úgy dönt, hogy pályázik egy New York-i vállalat vezető pozíciójára. A családfő csak a fényes karrierre és a jólétre gondol, a család többi tagja azonban nem örül a hírnek, hiszen mindannyian ragaszkodnak a szeretett városhoz, St. Louis-hoz. Vincente Minnelli filmje gyönyörű alkotás a családról és a szeretetről, melyben olyan dallamok csendülnek fel, melyek az év bármely napján megidézik a karácsonyt.

Az élet csodaszép

Frank Capra 1946-os filmjének főszereplője George Bailey építész, aki egy amerikai kisvárosban él családjával, és a nagybátyjával üzemeltet egy takarékszövetkezetet, mely minden városlakónak lehetőséget teremt a saját otthon megszerzésére. Karácsony előtt azonban hatalmas szerencsétlenség éri őket: George nagybátyja elveszít 8000 dollárt, ami miatt a takarékszövetkezet és a város jövője is kérdésessé válik. George a kilátástalanságból nem lát kiutat, ezért azt tervezi, hogy véget vet az életének, ekkor azonban bebizonyosodik, hogy igenis vannak csodák, és az élet valóban csodaszép.

its-a-wonderful-life-3-ifccenter
Fotó: ifccenter.com

 Csoda a 34. utcában

Biztos, hogy a Mikulás nem létezik? Mi történne, ha egyszer mégis találkoznánk vele? Hinnénk a szemünknek? George Seaton filmjének szereplőit ezek a kérdések foglalkoztatják, méghozzá nem véletlenül: ebben a történetben ugyanis egy olyan öregúr lesz az új áruházi, jelmezes Mikulás, aki nemcsak a hatéves Susant – akinek az édesanyja már elárulta, hogy a Mikulás nem létezik – bizonytalanítja el, hanem New York összes lakóját.

Ha nem bánjuk, hogy ugyanaz a történet varázsol el minket újra, akkor mindenképpen nézzük meg az alkotás 1994-es, Csoda New Yorkban című feldolgozását is.

csoda_new_yorkban_imdb_masolata
Fotó: imdb.com

 Karácsonyi történet

A Karácsonyi történet főhőse egy kilenc éves kisfiú, Ralphie, aki alig várja a karácsonyt, hiszen csupán egyetlen dolgot kért. Ám sem az édesanyja, sem a tanárnéni nem tartja jó ötletnek, hogy a Télapó egy légpuskával lepje meg a fiút. Egy napon, még karácsony előtt Ralphie balhéba keveredik, emiatt pedig egyre inkább úgy érzi, hogy nem fog teljesülni az álma… Ez a humoros, kedves film igazán vidám hangulatot teremt, és hógömbként őrzi a szeretet ünnepének szépségét.

karacsonyi_tortenet_imdb
Fotó: imdb.com

 Polar Expressz

Elérkezett a karácsony, ám egy kisfiú már igazi felnőttként tekint az ünnepre, hiszen tudja: a Mikulás nem létezik, és az ajándékokat a szülők adják a gyermekeiknek. Épp aludni készül, mikor közvetlenül a házuk előtt megáll egy vonat, a kalauz pedig elmondja neki: azért jöttek, hogy elvigyék az Északi-sarkra. A kocsikban megannyi pizsamás gyermek üldögél és várja, hogy megérkezzen oda, ahol talán az igazi Mikulás lakik. A Polar Expressz egy animációs film, egy – felnőtteknek is szóló – csodás mese arról, hogy csodák bizony léteznek – pláne karácsonykor!

polar_imdb
Fotó: imdb.com

 Kőkemény család

A történet középpontjában a Stone család áll, amelynek tagjai minden évben közösen ünneplik a karácsonyt a szülői házban. A bonyodalmat épp a családi összejövetel szolgáltatja, a legidősebb fiú, Everett ugyanis hazaviszi bemutatni kedvesét, aki látszólag sem mellé, sem a családba nem passzol. A szülők és a testvérek képtelenek véka alá rejteni a véleményüket, így az ünnep majdnem kudarcba fullad, végül azonban az összes Stone megleli a békét és a boldogságot. A Kőkemény család egy szórakoztató és nagyon-nagyon megható film, mely emlékeztet minket: nincs nagyobb ajándék, mint a család.

qn0k1u-ign
Fotó: ign.com

 Születés

Catherine Hardwicke 2006-os alkotása Jézus születésének történetét meséli el. Teljes mértékben a Bibliára támaszkodik, ezért egy realisztikus, korhű film, mely megidézi, miként született e világra a Megváltó.

szuletes_imdb
Fotó: imdb.com

 Míg élünk, szeretünk

A Míg élünk, szeretünk című film főhőse egy idős, magányos férfi, Robert Malone, aki a karácsonyt is egyedül ünnepli. Igazán meglepi, mikor a munkából hazatérve, szenteste egy idegen hölgy álldogál az ajtaja előtt, készen arra, hogy örökre megváltoztassa az életét. Nicholas Fackler 2008-as filmje egy romantikus dráma, mely előcsalja a könnyeinket. Egy érzelmekkel teli karácsonyi történet Robertről, akivel hétköznapi csoda történt.

lovelystill_slantmagazine
Fotó: slantmagazine.com

 Karácsonyi ének

Ebenezer Scrooge az 1800-as éves Angliájában él. Megkeseredett, kapzsi öregember, akit hidegen hagy a karácsony, ám ebben az évben különleges dolog történik vele: meglátogatja őt három szellem, méghozzá a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme, akik magukkal viszik egy időutazásra, mely során rádöbbentik, keserű élete a végéhez közeleg, de a boldogság nem elérhetetlen számára. A Charles Dickens által írt történet csodásan kivitelezett meseként éled újjá Robert Zemeckis rendezésében, melyet ha egyszer láttunk, többé nem felejtünk el.

És ha szeretnénk látni, amint a történet fekete-fehér klasszikusként elevenedik meg, akkor mindenképpen tűzzük karácsonyi listánkra a Scrooge – Karácsonyi történet című 1951-es filmet is.

karacsonyi_enek_imdb
Fotó: imdb.com

A Kultúra.hu karácsonyi filmajánlójában olyan alkotásokat igyekeztünk összegyűjteni, melyek őrzik az ünnep hangulatát, összehozzák a családot és évről évre arra emlékeztetnek minket, hogy a karácsony a csodák ideje.

Készítette: Tóth Eszter

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu