Elindult a Jameson Cinefest!

260

Idén 13. alkalommal rendezik meg szeptember 9. és 18. között a Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztivált, melynek megnyitó ünnepségére Juliette Binoche is ellátogatott, aki alázattal és jókedvvel érkezett Borsodba.

A közönség az elkövetkezendő 9 napban a színvonalas filmes csemegék mellett a zenei programok és a gasztronómiai különlegességek között is találhat kedvére valót. A 13. Jameson Cinefest megnyitó ünnepségét óriási érdeklődés övezte, hiszen Zsigmond Vilmos és Claudia Cardinale után idén újabb világsztár látogatott el Borsodba, hogy átvegye a fesztivál különdíját, méghozzá a lenyűgöző Juliette Binoche. Nem a díj miatt jöttem – mondta el az 52 éves francia színésznő, aki szerencsésnek nevezte magát azért, hogy számos elismerésben részesült pályája során. Ő az egyetlen művésznő, aki Cannes-ban, Berlinben és Velencében is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, emellett Az angol beteg című filmben nyújtott teljesítményéért Oscar-díjban is részesült. Ars poetica-ja szerint „a művészet és a film alázatossá tesz”, hiszen úgy vallja: színésznőként a rendező vízióját szolgálja. A színészet számára egy átalakulás, amely nyitottá és együttérzővé teszi. A fesztivál különdíját Bíró Tibor fesztiváligazgató és dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere nyújtotta át az Oscar- díjas színésznőnek.

Juliette Binoche az elismerés átvétele után Krzysztof Kieślowski Kék című filmjét vezette fel, amelyben az idén húsz éve elhunyt lengyel mesterrel dolgozott együtt. A színésznő elmondta: annak ellenére, hogy a történet drámai, a forgatás alatt sok örömben és boldogságban volt része. Kiemelte: a Kieślowskival való munkát a rendező nagy szíve és zsenialitása miatt az egyik kedvenc élményeként őrzi. A fesztivál nyitófilmjét a Három szín trilógia másik két darabja követi: a Fehér címűt szeptember 10-én 7 órakor, a Piros című művet pedig 12-én 7 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a CineClassic szekcióban, melyben levetítik Makk Károly, a fesztivál életműdíjas rendezőjének frissen felújított filmjei is.

JamesonCinefest_JulietteBinoche2

Ez a fesztivál Miskolc zászlóshajója lett, amely azzal együtt, hogy idén is megújult, híven őrzi az előző évek tradícióit – mondta el megnyitó beszédében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A 13 éves Jameson Cinefest újdonságaként egy teljesen új szekcióval, a CineNewWave – Újhullám blokkal ismerkedhet meg a közönség, melyben a magyar fiatal filmes generáció friss terméseit állítják fókuszba. Látható lesz Bucsi Réka Love című, a Friss húson díjazott animációs filmje, a Cannes-t megjárt Superbia vagy Kovács István már számos díjjal kitüntetett műve, a Betonzaj. Az itt díjat nyerő alkotást pedig bruttó egy millió forinttal jutalmazzák. Emellett új szekció még a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horror klasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója.

JamesonCinefest_JulietteBinoche4

A fesztiválon idén is az A-kategóriás filmfesztiválok legjobb alkotásait láthatja a mozgóképre éhes közönség. A versenyprogramba bekerült 18 mű között olyan gyöngyszemeket találhatunk, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új- zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichadrt legújabb munkája, az Egyes nők, amely Kristen Stewart és Laura Dern főszereplésével készült. A magyar színeket a versenyben Hajdu Szabolcs képviseli az Ernelláék Farkaséknál című alkotásával, amely Karlovy Vary-ból a fődíjat, és a legjobb férfi színésznek járó díjat is elhozta. A kamaradráma mellett vetítik még a magyar kisebbségi produkcióban készült Utazás apánkkal című filmet is, mely egy izgalmas road movie.

Aki a filmek között egy kis kikapcsolódásra vágyna, az a szabadtéri programok közül válogathat. Minden este koncertektől lesz hangos Miskolc belvárosa, ahol a Vad Fruttik, a Mary Popkids, a Kerekes Band és a Paddy and the Rats is fellép. A gasztrokibicek pedig a Food Truck Show keretén belül szeptember 9. és 11. között különböző street food-okat kóstolhatnak meg.

Milojev Zsanett

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu