Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából VIII. Trüffeltorta

221

Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.

Gesztenyés, csokoládés trüffeltorta citromkrémmel

hozzávalók – torta (6-8 személyre)

25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor

 
A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A gesztenyét vízben megfőzzük és megpucoljuk (amennyiben kapunk hámozott, főtt gesztenyét, természetesen ez a lépés kimarad).
Egy másik lábosban a főtt és pucolt gesztenyét, tejet és tejszínt éppen csak felforraljuk, majd durva állagú pürévé dolgozzuk (pl krumplinyomóval).
A tojássárgákat és a cukrot fehérre és krémesre keverjük, majd simára dolgozzuk a langyos csokival, aztán a gesztenyés pürébe keverjük.
A kemény habbá vert fehérjéket lazán összeforgatjuk a csokis-gesztenyés pürével.
Kivajazott tortaformába kanalazzuk.
Előmelegített (170 fok légkeveréses; gázsütő 3. fokozat) sütőben 25-35 percig sütjük, míg a torta éppen csak megszilárdul, de a közepe enyhén lágy marad. Sütés után a formában hagyjuk hűlni és megszilárdulni.
Langymelegen is kínálhatjuk, ekkor puha és csokoládé mousse-ra emlékeztet, de hagyhatjuk teljesen kihűlni, hidegen a „kérge” jobban megszilárdul, de a közepe így is enyhén krémes marad.
 
 
hozzávalók – citromkrém (lemon posset)

3 dl habtejszín, folyékonyan
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve, de lehet 1 nagyobb citrom és fél grapefruit leve

A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd „felmászni az edény oldalán”, azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és valóban folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!

Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét – esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek néhány percen belül sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, szépen sűrűsödik). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson.

 

Jó étvágyat hozzá!
 
 
 
 
 
 
 
Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu