Milyen a legjobb húsvéti sonka?

481

Az üzletekben már megjelentek a kifejezetten húsvétra szánt termékek, és meghirdették az első, húsvéti árucikkekre vonatkozó akciókat is. A kereskedők jelentős mennyiségű húsféleséggel, sonkával, avagy sonkának látszó termékekkel árasztják el a piacot, pakolják tele a pultokat. Csakhogy sonka és sonka között olykor óriási a különbség.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a parasztsonka csúcsminőségnek számít, olyan mint a Mercedes az autóiparban. Ezt azonban nem mindenki tartja számon, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben a vásárlók javarésze az árakat nézi meg elsőként. Azonban húsvét idején nem biztos, hogy ez a legjobb taktika. „Inkább máskor, máson érdemes spórolni. Bár egyre több a kézműves, hagyományos eljárással dolgozó vállalkozás a piacon, idén a kilónként 800-1000 forintért kínált gyorspácolt termékek lehetnek a befutók. Igaz, ezeknek a készítményeknek jóval kisebb az élvezeti értéke”– vallják a Hússzövetség szakértői.

Mi a sonka?

Pácolással és általában füstöléssel előállított húskészítmény, fajtái:

  • Parasztsonka
  •  Nyers sonkák
  • Hőkezelt sonkák
  • Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

A sonka olyan állat combjának vagy farának húsa, amelyet levágásra nevelnek, de gyakran csak a disznó lábából származó húst nevezik így. Fogyasztható nyersen, pácolva és sütve is, de nagyon sok helyen különbözőképpen megfüstölik.
 
A füstölt sonkák közé tartozik az olasz prosciutto (híres képviselője a pármai sonka), a spanyol jamón serrano és a jamón ibérico, az angol yorki sonka, a belga ardenneki füstölt sonka és a vesztfáliai boróka fölött füstölt sonka. Az Egyesült Államokban minden állam saját, jellegzetes sonkát készít, ami lehet füstölt és füstölés nélkül készített is. Kína leghíresebb sonkája a füstölés nélkül készített Jinhua-sonka.

Parasztsonka

  • Bőrrel és szalonnával fedett sertéscomb vagy -lapocka
  • Egész/darabolt
  • Hagyományosan pácolt
  • Hagyományosan füstölt
  • Sótartalom max. 7%

A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának és lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója. Legelterjedtebb felhasználása természetesen a húsvéti főtt sonka, mely nagy odafigyelés és gondos elkészítés esetében finom, szaftos sonkát nyújt a tojás mellé, de nyersen is fogyasztják és egyéb ételek ízesítésére (pl.:sonkás tészta, káposzta, bab stb.) is felhasználják.
 
A parasztsonka egyik legnagyobb erénye az eltarthatósága – hiszen hajdanán nem álltak rendelkezésre a napjainkban megszokott hűtési lehetőségek. A melegek beálltáig a padláson, majd azt követően a hűvös kamrában tartották a sonkát.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli. Szárazon pácolják, néhány hétig érlelik, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik. Eltarthatósági ideje: 1 hónap.
 
A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.
 
A gyorspácolt, főtt sonka konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuumcsomagolják és 72 fokon főzik. Egy hónapig ehető.
 

A jó sonkához idő kell – figyelmeztette az olvasókat már 2011 áprilisában is a Kosár Online. „Ez az, amivel ma a húsipar nem rendelkezik: a fenti hagyományos sonkakészítéssel ellentétben, a mai húsvéti sonkadömping termékei hetek, sőt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői szerint napok alatt készülnek el. Az, ami hajdan a páclében a boróka, a fenyőmag, a koriander volt, az a nagyüzemi sonkakészítésben az emulgálószer és az ízfokozó, a glükózszirup. Hetekig tartó pácolás helyett: gyorspác – injekcióval a húsba, bükkfüst helyett bükkfüst-aroma, füstkivonat.”
 
Érdemes tehát alaposan átböngészni a csomagoláson lévő tájékozatót, hiszen korántsem biztos, hogy azt kapjuk, amit várunk.

http://www.kosarmagazin.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu