Max konyhája – Tökmagmajonéz

344

Egy könnyű, gyors mártogatós szósz. Nagyon finom főtt, párolt zöldség rudakkal, de egy vékony pirítósra kenve is tökéletes. 

Készíthetjük saját olajából készített majonézzel, „gyári” majonézzel, vagy maionesa blanca-val is. Dúsíthatjuk egy kis napraforgómaggal, vagy szezámmaggal.

A majonézhez használhatunk tökmagolaj és növényi olaj kombót, mert önmagában nagyon erős az íze, de készíthetjük olívaolajból is, de itt csak a sima olíva olajat használjuk, mert a virgin-nek (extra szűz) is nagyon domináns az íze.

 
Hozzávalók:
 
4 dkg tökmag
 
1-2 dkg napraforgómag
 
1/2 gerezd fokhagyma reszelve
 
1 tojássárgája
 
pár csepp citromlé
 
2 ek olaj (keverjük össze 1/3-2/3 arányban növényi olajjal)
 
2 ek tejföl
 
2 ek tejszín
 
só, bors
 
A magokat apróra darálom. A tojás sárgáját a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikeverem, majd az olajat csurgatva összedolgozom. Belekeverem a darált magokat, majd a tejszínnel és a tejföllel lazítom.
 
Legalább 1 órát, de ha lehet egy éjszakát hagyjuk az ízeket összeérni. Tálaláskor durvára vágott tökmaggal megszórom.
 

 

Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu