Max konyhája – Paraszt kenyér fehér lisztből (Dagasztás Nélküli Kenyér)

631

Sok kérdést kaptam a dagasztás nélküli kenyérrel kapcsolatban. Megpróbálom összegezni a dolgokat. Azért dagasztás nélküli kenyér, mert nem kell dagasztani. Nincs benne hozzáadott cukor, és semmi más térfogatnövelő sem. 

Annyi, hogy ez az un. híg kovásszal készült. Ehhez először kimérem a folyadékot, és abban hagyom az élesztőt 4-5 percet oldódni, és csak utána keverem össze.
Tejsavó: amikor krémsajtot készítek, annak a levét felfogom, és a hűtőben eltárolom, ilyenkor pedig felhasználom.

Hozzávalók:
 
– 2 dkg friss élesztő
– 10 dkg tejsavó
– 30 dkg víz (vagy csak 40 dkg víz, mert nálunk sincs mindig tejsavó)
– 8 dkg rétes liszt
– 8 dkg bio teljes kiőrlésű rozsliszt
– 34 dkg sima liszt
– 2 ek tejpor
– 2 tk só
Feloldom az élesztőt a langyos folyadékban, és pihentetem. Közben átszitálom a liszteket, és kikeverem a sóval. Bele egy nagy keverő tálba, és hozzá keverem a folyadékot. Lefedem, és 12 órát hagyom kelni.
Letelt az idő, bekapcsolom a sütőt, 250 C-ra állítom, és bele teszek egy jénait melegedni. Egy spatulával átdolgozom a tésztát, körbe lisztezem. Kelesztem még 20 percet. Kiveszem a forró edényt, most szólok, nincs teteje! Megszórom a formát liszttel, és bele teszem a tésztát. Mehet a sütőbe, még mindig fedetlenül!
 

Alsó sütésen sütöm 20-25 percet, majd alsó-felső sütésre teszem, és sütöm még 45-55 percet, de néha rápillantok, ne égjen meg a teteje.

Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
 

 
 
 
 
Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu