Max konyhája – Kétféle chili szósz

294

Ki ne találkozott volna az édes chili szósszal a boltok polcain? Elkészíthetjük otthon is ezeknek a szószoknak a saját verziónkat. Pár dolog, amit akár a sarki kisboltban is beszerezhetünk, nem is macerás, és egy grillezésnél megkérdezni: kóstoltad már a chili szószomat?

Édes-csípős chili szósz és a csak édes verzió

A csípős verzió:
 
Először kellemesen édes, majd megjelenik a csípős íz, de nem durván, hanem csak olyan kiegészítő íznek.
 
 
Azt a mennyiséget írom be, amit készítettem, nem kell sokat csinálni, hiszen pillanatok alatt összerakható.
 
Hozzávalók:
 
2 tk csípős paprika krém (erős pista vagy ennek bármilyen /akár házi/ változata, a piros arany nem jó, mert nagyon sós)
 
2 tk édes paprika krém (édes anna, vagy más verzió)
 
pár csepp szójaszósz
 
2 ek méz
 
1-1,5 tk (vörösbor ecet, almaecet, fehérbor ecet.. stb.)
 
1-2 tk növényi olaj (szezám, mogyoró, napraforgó, az olíva nem jó mert nagyon erős ízű)
 
3-4 szem ecetes chili paprika
 
A mézet keverjük ki az olajjal és az ecettel, majd keverjük bele a paprika krémeket és a szójaszószt. Kóstoljunk, és ha megfelelően édes-pikáns, jöhet bele a felaprított chili paprika.
 
Kóstoljunk újra, ha kell, korrigáljunk.
 
Édes verzió:
 
3-4 tk édes anna, csemege paprika krém
 
1-2 tk sűrített paradicsom krém
 
Só, bors
 
2-3 ek méz
 
2-3 tk (gyümölcs) ecet
 
2-3 tk (olíva) olaj
 
Keverjük össze, és ízesítsük kedvünkre.
 
Tegyük hűtőbe, legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
 
Az alapanyagokról:
 
Paprikakrém: szinte már minden kereskedelmi lánc forgalmaz, de piacokon is nagyon finomakat árulnak a Nénik.
 
 
Ecetes chili paprika: zöldségesnél, savanyúságosnál, piacon kapható, ha nincs, jöhet a cseresznye paprika is, de annak kiszedném a magját, és kevesebbet raknék, mert az erős, és nem csípős.
 
Ecet: lehetőleg ízesített ecetet használjunk, az tompább, nem maró ízű. Ha nincs akkor sima étel ecetet (10%-ost) de azt egy kicsit hígítsuk fel.
 
Olaj: sima natúr olíva olaj, nem kell extra szűz, mert itt csak hordozó anyagként szerepel
 
És mihez fogyaszthatjuk:
 
– mártogatósnak, sültekhez, ízesítésre, vajas kenyérre, Tortilla chipshez…..
 

 

Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu