Flag-gasztro magazin: Ökörszem

337

Fantasztikus finom aprósütemény. Ha még - vagy ne adj' isten, már megint - üres a süteményes doboz, dobjuk össze villámgyorsan az ökörszemet! 

 Hozzávalók 50-60 db-hoz:

  • 35 dkg liszt
  • 14 dkg (por)cukor
  • 14 dkg dió vagy diópótló
  • 28 dkg margarin
  • tetszés szerinti lekvár
  • forgatáshoz kb. 10 dkg kristálycukor

A diót megdaráljuk. A cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a lisztet. Nem tévedés, tojás nincs benne. Se sütőpor, se egyéb lazító anyag. 1-2 órára hűtőbe tesszük, kicsit megszilárdul, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.

A tésztából lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből éles késsel 2-3 cm-s szeleteket vágunk. Mindegyiket tenyerünk között golyóvá gömbölyítjük, s sütőpapíros tepsire ültetjük – nem túl közel egymáshoz.

A golyók közepébe-vízbe mártott fakanál nyelével óvatosan kis lyukat fúrunk, de ne lyukasszuk át a tésztát – ez lesz a lekvár helye.

180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10 perc alatt, figyeljük, mert gyorsan sül! Azon forrón megforgatjuk kristálycukorban.

Ha kihűltek a kis sütemények, a lyukakba kiskanállal lekvárt csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvár majd egészen megdermed, nem fog összeragadni a sütemény!

Fémdobozban eláll, ha nem nyitogatjuk sűrűn.

 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu