Flag- gasztro magazin: Karfiol krémleves

332

Karfiol, zöldségek, provanszi fűszerek és egy melengető finom leves. Semmi mesterséges sűrítőanyag, a burgonyakeményítő mindent elrendez. Ha tehetjük az alaplevet készítsük el egy nappal előbb, másnap csak az összeforralás és turmixolás marad.

Hozzávalók, 6 személyre:

1 fej karfiol
 
1-1 szál sárga és fehér répa
 
2 közepes burgonya
 
1 vöröshagyma
 
2-3 gerezd fokhagyma
 
1-1,5 dl száraz fehér bor
 
2-3 tk provanszi fűszerkeverék
 
1 tk szárított medvehagyma
 
2 dl főző tejszin
 
2 ek tejföl
 
só, bors, olíva olaj
 

 

Előkészítem a zöldségeket. A hagymát félfőre vágom, a répákat kis kockákra, a burgonyát félbe és vékony szeletekre. A karfiolt szétszedem és alaposan lemosom. Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, majd lepirítom a répákat és a krumplit. Ráöntöm a bort és addig forralom, míg elfő róla a bor. Sózom borsozom, és bele vagdosom a karfiolt. Lepirítom a karfiolt is, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzöm. Kóstolok és ha kell még ízesítem, és bele teszem a fűszerkeveréket. Eddig az alaplé, ezt kihűtöttem.
 
Másnap felforraltam, és belekevertem a tejfölt és a tejszínt. Amikor felforrt, bele tettem a medvehagymát és merülőmixerrel turmixoltam. Aki nem szereti ha egy kicsit darabos, nyugodtan szűrje át, de így rusztikusan is nagyon finom.
 
Füstölt tarja chips:
 
2-3 szelet jó minőségű főtt, füstölt tarját csíkokra vágunk, és sütőpapíron 170 c-on, 15-20 perc alatt a sütőben megsütjük. Arra figyeljünk hogy ne szárítsuk ki, csak ropogós legyen. Kiváló levesbetét krémlevesekbe.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu