Flag – gasztro magazin: Bigne fánk

325

Égetett tészta. Sok buktatót rejt a készítése, pl. most már tudom, hogy az utolsó alkalommal, nem hütöttem ki rendesen. Figyelmet igényel a tészta készítése, ezért leírom a tapasztalatainkat. Ha ezeket betartjuk, akkor ilyen kis aranyos puffancsokat kapunk.

Fontos tanácsok:

Liszt: a liszt legyen szobahőmérsékletű, és 2x át kell szitálni.
Tojások: fontos a tojások súlya, héjastól mérjük le. Pár gramm eltérés még nem okoz gondot, de egy deka már sok. A tojás ne legyen hideg, készítsük ki legalább 2-3 órával korábban. Abban a receptben, ami alapján elkészítettem most, azt tanácsolják, hogy az utolsó tojást ne egyben adjuk a tésztához, hanem egy kis tálban verjük fel, és apránként adagoljuk a tésztához. Nálunk 361 g-ra jött ki a tojások súlya, így mindet bele tettük. Nem jó ha nagyon híg a tészta, inkább hasonlítson egy hígabb főzött krémre. A formázáshoz használjunk nyomózsákot, és fontos hogy azt a kis csúcsot formázáskor tartsuk meg, mert így fog szépen megnőni.
Hőmérséklet: a tésztát alaposan hűtsük ki, és csak utána adjuk hozzá a tojásokat. A sütőt melegítsük elő, így sütjük 20 percet, majd vegyük vissza, és úgy süssük még 10 percet. A harmadik lépcső csak akkor kell, ha nem azonnal használjuk fel a tésztát, hanem el akarjuk rakni, akkor érdemes nyitott sütő ajtóval szárítani még 10 percet.

Hozzávalók, kb. 50-55 db-hoz:

– 300 gr forró víz
– 200 gr liszt
– 75 gr olaj
– 6 tojás (lemérve héjastol 359 gr)
– csipet (citromos) só
– csipet cukor
 
A vizet felforralom, hozzáadom az olajat, a sót és a cukrot. Az átszitált lisztet hozzáadom, és határozott mozdulatokkal összekeverem. Addig keverem míg az edény falától elválik a tészta. Lekapcsoljuk az energiát, és még keverjük 4-5 percet.

Hagyjuk kihűlni, érdemes háztartási fóliával letakarni, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A tojásokat egyesével adjuk hozzá, és addig keverjük, míg teljesen felveszi a tészta. A hatodik tojást adjuk hozzá apránként, és úgy keverjük el, mert egyik pillanatról a másikra válik szép krémesre. Vigyázzunk, ne legyen nagyon folyós, mert akkor elfekszik a puffancs, nem jön fől szépen.
Nyomózsákkal formázzunk diónyi darabokat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Előmelegített sütőben 210 C-on, süssük 20 percet, majd vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és ott süssük még 10 percet.
A harmadik lépcsőt kihagytuk, mert még aznap be töltöttük, de ez már egy másik történet. 
 
Rácson hagyjuk kihűlni, ha szárítjuk sütés után, akkor egy papírtasakban (állítólag) egy hétig eláll.
Ez a tészta semleges, tehát tölthető édesen és sósan is. Kiváló party falatka, de készíthetjük előételnek is, valami izgalmas töltelékkel.

Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu