Egyből többfélét: Pirított káposzta 2.rész

269

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Második: Káposztás csiga

Ha már úgyis párolt káposzta, ez a csiga egyszerűen adja magát.
 
Sokszor sütöttem már, és mindig nagy közönségsiker volt. Ideális falat buliba, bor melletti beszélgetéshez, fiúknak meccs-nézéshez. Nem mellesleg remekül előkészíthető.
 
 
Hozzávalók az élesztős-omlós tésztához:
 
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 csapott ek. só
1 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
1 kk. cukor
1 tojássárgája
 
Töltelék:
 
50 dkg káposztából párolt káposzta
 
Tetejére:
 
1 tojás
5-10 dkg reszelt sajt
 
 
Elmorzsoljuk a lisztben a margarint és a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk. Nekem még el szokott bírni plusz 1 ek. tejfölt. A tésztával vagy pihentetés nélkül továbbdolgozunk, vagy fóliába csomagolva a hűtőbe költöztetjük egy éjszakára, s csak másnap töltjük, formázzuk (előkészítés I.)
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 30×40 cm téglalappá nyújtuk. A kihűlt párolt káposztát (előző nap megpárolható, előkészítés II.) elkenjük a tészta teljes felületén úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 cm szabad sáv, mint egy gyalogút 🙂 Ezt a középső részt megkenjük tojásfehérjével, így ha majd feltekerjük a tésztát, s csigákra vágjuk, azt szépen összeragasztja, és nem veszti el a formáját.
Hosszában, középen kettévágjuk a tésztalapot, s hosszabbik vége felől feltekerjük, mint a bejglit, s 20-20 egyenlő darabra szeleteljük. Vágott felükre fordítjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk őket, és 30 percet langyos helyen kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét megkenjük felvert tojással, és mindegyikre egy csipet reszelt sajtot teszünk. 25-30 percig sütjük, míg a sajt aranyszínűre nem sül a tetején.
Konyharuhával vagy tüllharanggal letakarva több napig frissen tartható!
 
 
 
Tipp és trükk: gazdagíthatjuk: sonkacsíkokkal, szalonnakockákkal vagy paprika darabokkal is. Egy kis esti borozgatás kiváló kísérője lehet.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Készítette: Chef Viki
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu