Mit csinált Versace? És mit csinált Armani?

692

Mire emlékszünk Gianni Versace kapcsán 15 évvel a halála után? Hihetetlen gazdagságára és boldogságérzetére, ami mindenre kiáradt: ötleteire, divatjára, művészetére. "Nagy alkotó volt" – írta róla Giorgio Armani.

Giorgio Armani írta az előszót Gianni Versace életrajzához. A könyv először 2010-ben jelent meg, de ebben az évben újból kiadják a híres divattervező halálának 15. évfordulója alkalmából, Armani szavaival kiegészítve. Emlékezzünk meg a nagy alkotóról.

„Őszintén szólva nem ismertük egymást túl jól; túlságosan lefoglalt a munka. Habár sose ismertük volna be, kíváncsiak voltunk egymásra, és minden show végén megkérdeztük: Mit csinált Versace? És mit csinált Armani?” – írta Giorgio Armani.

Híresség

Gianni Versace (1946–1997) alapította a híres márkát; az első butikot Milánóban nyitotta 1978-ban, amely hamar nagy népszerűségre tett szert. A nyolcvanas-kilencvenes évek divatjának egyik legmeghatározóbb személyiségének ruháit olyan népszerű modellek mutatták be, mint Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford és Carla Bruni (később lett Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság 23. elnökének felesége). Versace jelmeztervezőként a Dredd bíró című filmben, illetve a Miami Vice című tévésorozatban mutatta meg tehetségét. Ma a világ vezető divatházai között emlegetik az övét, amely ruhaköltemények, kiegészítők, parfümök, kozmetikumok és bútorok tervezésével és forgalmazásával foglalkozik.

A tragédia

1997 nyarán Gianni Versace épp egyik szokásos reggeli sétájáról tért vissza Miami Beach-i villájához, amikor lelőtték. Gyilkosa, az ámokfutó Andrew Cunanan röviddel tette után öngyilkos lett. Elton John 1997-es The Big Picture című albumát Versacénak ajánlotta.
Halála után Versace bátyja, Santo és Jorge Saud lettek a Versace cég igazgatói, húga, Donatella Versace pedig a stílusigazgató. Végrendeletében a tervező divatbirodalmának 50 százalékát unokahúgára, Allegra Versacéra, Donatella Versace lányára hagyta. Így 2004-ben az akkor 18 éves Allegra körülbelül félmilliárd dollárral lett gazdagabb, ráadásul az övé a végső szó a céget érintő minden fontos döntésben.

Ezt a kollekciót nagyon szeretné

2012 júliusában mutatták be a Versace haute couture 2012–13-as őszi-téli kollekcióját a párizsi Ritz Hotelben, azon a helyen, ahol Donatella utoljára látta életben a bátyját. Húga a bemutatóról így nyilatkozott: „Azt hiszem, ez nagyon tetszene neki.”

Az életrajzot Tony de Corcia újságíró írta, és a nemzetközi piacon a mai napon startol a boltokban. Kíváncsian várjuk itthon is.

mno.hu – Kötél Kinga – vogue

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu