Az opera élő legendái

222

Két korszakos jelentőségű művésznő is jubilál az első tavaszi hónapban.

Pártay Lilla balettművész és koreográfus hetvenötödik születésnapja alkalmából március 11-től hat alkalommal ismét látható Anna Karenina című alkotása az Operaház színpadán, Tokody Ilona lírai szoprán pedig pályafutásának negyvenedik évfordulóján ugyanitt, saját szerkesztésű műsorral lép a világot jelentő deszkákra március 13-án.

Pártay Lilla Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész az Opera örökös tagja, akinek karrierje az 1968-as várnai balettversenyen táncosként szerzett bronzéremmel és a Manon-kettősért kapott legjobb koreográfusi díjjal indult. A következő két évtizedben a balettirodalom legnagyobb alakjait formálta meg, így láthattuk A hattyúk tava és A rosszul őrzött lány főszerepeiben, a Sylvia és a Giselle címszerepeiben és a Seregi-féle Spartacus Flaviájaként is. Táncolt Münchenben, és Maurice Béjart együttesében is dolgozott, 1968-ban már egyfelvonásos műveket koreografált itthon, majd 1991-ben első, egész estét betöltő, Csajkovszkij zenéjére készült balettje, az Anna Karenina a közönség köreiben és szakmai berkekben is nagy sikert aratott.

Alkotótársai Kézdy Lóránt díszlet- és Schäffer Judit jelmeztervező voltak. „Márciusban is ugyanaz a háttér és ugyanazok a jelmezek lesznek majd láthatók a színpadon. Egy lépést sem változtattam. Most már negyedszázada, hogy bemutattuk, nem szabad módosítani rajta. Én magam hetvenöt éves vagyok, nyugodtan elmondhatom, hogy ez az alkotásom telitalálat” – nyilatkozta Pártay Lilla.

Jelentős művei között tartjuk számon a Schubert zenéjére készült A velencei mór és a Ravel Bolerójára alkotott koreográfiát is, 2001-ben Bartók zenéjére Concerto címmel készített egyfelvonásossal, 2002 őszén a Dohnányi-balettest műsorához alkotott Szimfonikus percekkel jelentkezett. Majd 2007-ben mutatták be a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szél című háromfelvonásos produkciót, 2013-ban pedig a Munkácsy Mihály életéről szóló, Aranyecset címet viselő, színpompás nagybalett premierjére került sor. Páratlan életművét az Opera gondozásában megjelenő interjúkötet foglalja össze, amely a közeljövőben lát napvilágot. Az Anna Karenina-sorozat karmestere Déri András lesz, a főbb szerepeket Popova Aleszja, Kozmér Alexandra, Tanykapayeva Aliya, Radzius Mikalai, Kekalo Iurii és Cserta József formálják meg.

partay_foto_csillag_pal

Tokody Ilona pályafutása szintén versenygyőzelmekkel vette kezdetét, majd a hazai és külföldi színházakban rendszeresen alakította elsősorban olasz és francia operák főszerepeit. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli vagy Otto Schenk, egy színpadon állt Luciano Pavarottival, Jelena Obrazcovával, résztvevője volt Claudio Abbado és Giuseppe Sinopoli karmesterek nevével fémjelzett produkcióknak, és a nemzetközi operaélet nagyjai közül a mai napig barátság fűzi José Carreras és Plácido Domingo világhírű tenorokhoz.

„Szerencsés korban találkoztam ezekkel a fantasztikus művészekkel, mert volt alkalmunk rá, hogy sokat próbáljunk, márpedig az emberi kapcsolatok nem elsősorban az előadásokon, sokkal inkább ilyenkor alakulnak. Ezek a nexusok számomra nagyon fontosak és – mint korábban a hangom kapcsán említettem – úgy tekintek rájuk, mint Isten ajándékára” – mondta Tokody Ilona.

Négy évtizedet felölelő pályáján a világ legjelentősebb operaházaiban, így a bécsi Staatsoper, a berlini Deutsche Oper, a New York-i Carnegie Hall és a Metropolitan Opera, valamint a Buenos Aires-i Teatro Colon színpadán is énekelt. Rendszeresen készít lemezeket, 1991-ben elsőként a magyar énekesnők között CD-je jelent meg az amerikai Legato Classics cégnél. Kiemelkedő művészi teljesítményét számos elismeréssel jutalmazták, így a Liszt-, a Kossuth-, a Bartók–Pásztory-díj mellett érdemes és kiváló művész, az Opera mesterművésze és örökös tagja. A március 13-i gálaesten az ünnepelt művésznő többek között a Figaro házassága, a Simon Boccanegra, az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait is megeleveníti, a duettekben Alexandru Agache és férje, Muskát András működik közre.

A gálaestet a néhai Luciano Pavarottival rendszeresen együttdolgozó, a Három Tenor-koncerteket is vezénylő Ács János dirigálja. Tokody Ilonát a koncert mellett hamarosan két kiadvánnyal is köszönti az Opera. Az elkövetkező hetekben jelenik meg az Örökös tagok-sorozatban Réfi Zsuzsa Lélekhangon című portrékötete, valamint a Magyar Rádió által 1990-ben, az Andrássy úton rögzített A végzet hatalma operaelőadás CD-változata, amelyben Leonora szerepét ugyancsak a művésznő alakította.

www.tutiblog.com

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu