A jazz zseniális és örök

541

Hazánkban a jazz műfaja kissé háttérbe szorul, nem olyan népszerű,

mint amilyen népszerűség megilletné. E területen elhelyezkedni sem feltétlenül annyira könnyű, mint egy populárisabb műfaj esetében. Ezeket a korlátokat dönti le az idén tízéves Jazz Showcase, amely nemcsak a zenészeket segíti kitörési lehetőséggel, de a hallgatóság számára is megmutatja: a jazz még mindig zseniális és örök.

Számos tehetségkutató műsor létezik hazánkban, de nagyon kevés az olyan, bárki számászra elérhető rendezvény – a fellépőket ingyen hallgathatják meg az érdeklődők –, mint a Jazz Showcase. A programsorozat nem csak azért egyedülálló, mert olyan műfajba enged mélyebb betekintést, amely kissé háttérbe szorult az utóbbi időben. Hanem azért is, mert itt valóban egyengetik a fellépők útját és foglalkoznak a tehetségekkel, akik közül sokan ezzel a lehetőséggel jutottak el a világsikerfelé vezető úthoz.

A Művészetek Palotájában tizedik alkalommal rendezik meg ezt a már hagyományosnak számító tehetségkutatót, ahol nemcsak fiatal előadók lépnek fel, de játszanak egykori felfedezettek, a szakma veteránjai is. A program felépítéséről és annak további lehetőségeiről kérdeztük a Művészetek Palotáját, ahol elmondták, hogy a „magyar jazz-zenészek mind a technikai képzettséget, mind a stílusbeli jártasságot és formai ismereteket tekintve vitathatatlanul a világ élvonalához tartoznak, ellenben közülük csak keveseknek adatik meg a világhír”.

A 2008-ban életre hívott Jazz Showcase elsődleges célja, hogy teret és lehetőséget biztosítson a tehetségek. A rendezvényen fellépni óriási dolog, hiszen nemcsak európai, hanem amerikai jazz-szaktekintélyek előtt is bemutathatják tudásukat. „Ez reményeink szerint továbbtanuláshoz, lemezfelvételi lehetőséghez, koncertturnékhoz is segítheti a fiatalokat. A programokat évről évre a műfajban jártas és otthonosan mozgó szerkesztőgárda állítja össze, akik naprakészek a hazai jazzélet minden történésében.

A tehetségbörze fellépői közül sokan érkeznek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgató közül – a Cymbal Rush énekesnője, Kész Petra vagy éppen Horváth Cintia is idén fog diplomát szerezni, míg Vörös Janka tavaly végzett” – emelték ki a Müpa munkatársai. A programsorozat után tovább foglalkoznak a kiemelt előadókkal, ugyanis a nemzetközi és a hazai szakemberekből álló zsűri által díjazott zenekarok további kiemelt fellépési lehetőséget kapnak. A közönség is szavazhat a helyszínen és online, hiszen a délutáni előadásokat ingyenesen meghallgathatják, a leadott közönségszavazatok nyertese pedig felléphet a Müpa hagyományos augusztus 20-ai Jazz0820 rendezvényén.

1920x850_17953_cymbal_rush_170205_01
Cymbal Rush énekesnője, Kész Petra

A jazz mint műfaj sajnos kissé háttérbe szorult, méltatlanul keveset foglalkoznak vele a hazai kulturális életben, a Jazz Showcase azonban nem csak a műfaj rajongói körében népszerű. „A délutáni ingyenes koncertekre sokan érkeznek azok közül is, akik még csak ismerkednek a jazz világával. Hála az olyan előadóknak – mint Fábián Juli, Harcsa Veronika, Gájer Bálint, Csemer Bogi –, akik a könnyedebb műfajokban is kipróbálták magukat, a jazz egyre népszerűbbé válik a fiatalok körében is. A Showcase közönségében is egyre több fiatalt köszönthetünk évről évre” – mondták a Müpa munkatársai. Az idei, jubileumi Jazz Showcase az évfordulóhoz méltóan gálakoncerttel zárul a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol fellépnek a korábbi években nagy sikert arató, azóta a nemzetközi színtéren is aktív fiatal művészek.

Így hallhatják az érdeklődők Fábián Juli, Harcsa Veronika és Gájer Bálint énekeseket, Balogh Zoltán zongoristát, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitárosokat és a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonost, akik visszatérnek egy igazi közös, örömzenélésre. A szólistákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzett vagy még tanulmányaikat folytató jazzmuzsikusaiból alakult Senior Big Band kíséri az egyetem docense, László Attila gitárművész-zeneszerző vezetésével.

A Jazz Showcase saját műfajában is egyedülálló tehetségkutató, hiszen Közép-Európában rendhagyó módon kínál olyan bemutatkozási lehetőséget fiatal, kezdő zenekaroknak, zenészeknek, melynek köszönhetően meg is alapozhatják későbbi, külföldi karrierjüket.

„Az évek során számtalan olyan énekest láthattunk fellépni pályájuk kezdetén, akik mostanra befutott zenésszé értek. A nyitó évben végzős egyetemistaként fellépő Harcsa Veronika mára már több mint húsz országban lépett fel. Hodek Dávid 2011-ben még csak 13 éves volt, de rögtön a sorozat egyik kedvence lett. Azóta Európa kiemelkedő jazz-zenészeivel játszott együtt, most is két tengerentúli zenésszel érkezik a Fesztivál Színházba” – mesélték a szervezők.

800x350_15198_girly_groove_170203_01
Jazz-tehetségbörze (Girly Groove)

A február 3. és 5. között megrendezendő eseményen egyszerre több helyszínen zajlanak majd a koncertek. Mindhárom nap négy és hat óra között három fiatal tehetséges zenekar mutatkozik be a Jazz-tehetségbörzén az Átriumban. De az előadásokon kívül fotókiállítás is várja az érdeklődőket, a Zászlótérben Jazzonance címmel Sánta István Csaba zenészportréi tekinthetőek meg, esténként pedig a hazai jazz már befutott szereplői veszik birtokba a színpadot nemzetközi vendégekkel kiegészülve.

A nyitó napon Hodek Dávid amerikai zenésztársaival, az azt követő napon pedig Bágyi Balázs a kínai jazz legígéretesebb fiatal zenészével, Li Xiaochuannal ad koncertet a Fesztivál Színházban. Az utolsó nap a jubileumra való tekintettel gálaműsorral zárul.

Készítette: Fischer Viktória

Fotó: mupa.hu

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu