Vasúti baleset 1902-ben: folyóba zuhant vonat

314

Két érdekes fotót mutatok 1902-ből. A felvételeket a MÁV zágrábi üzletvezetőségének ismeretlen munkatársa készítette Konjscina vasútállomás közelében.

Szerkesztettem egy térképet, lássátok, hol is történt ez a vasúti baleset.

konjscina.jpg

A baleset  a Csáktornya-zágrábi helyi érdekű vasút (másképpen: zágoriai hév) 1886-ban megnyílt Zapresictől Csáktornyáig tartó vonalán esett meg. A patakokkal és folyókkal is gazdagon ellátott völgyben a vasúti pályát a folyó mellé építették. 1902 júliusában az esőzések a Konjscina és Zlatár-Bistica között a vágányzatot alámosták, emiatt egy áthaladó személyvonat 17-én kisiklott és felborult.  A balesetben senki sem sérült meg.

konscina1902.jpg

Az első fotón a vízbe zuhant gőzmozdonyt látjuk két vagonnal. A mozdony mögötti – megroggyant, de állva maradt  – kocsi valószínűleg egy olyan poggyászkocsi, amelyben helye volt a kalauznak is. A vízbe borult második vagon pedig nem lehet más, mint a személyszállító kocsi. Ennyiből állt tehát egy menetrendszerinti vonat.

konscina_baleset1902_1.jpg

Számomra érdekesebb a második kép, amelyik a járművek kiemeléséhez – ócska talpfákból épített – emelővel ellátott állványzatot mutatja. Hogy történetesen hogyan végezték el a kiemelést, azt nem tudom. Úgy képzelem, szükség volt lovakra vagy ökrökre is. Legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy a képeken látható húsz dolgozó ezt egyedül képes lett volna kivitelezni. Az azonban bizonyos, hogy a munkával 24 óra alatt végeztek.

Az érintett pályaszakasz alámosódása nem volt egyedi eset, a tényleges baleset viszont igen.

Itt a vége, fuss el véle.

timelord.blog.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu