Nem felejtjük el a hőseinket

274

Kik harcoltak 1956-ban az utcán a szabadságunkért?

Most találkozhatunk velük, ugyanis az ’56-os hősök ott lesznek a VOLT-on, a Balaton Soundon, a Szigeten, a Hősök terén egy rockmusicalben, de irodalmi és képzőművészeti pályázat is szeretné elérni a lakosságot, hiszen „ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” – szól az 1956-os Emlékév szlogenje.

A megvalósuló programokról a Terror Házában beszéltek május 26-án. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta: szeretnék, ha az ’56-os forradalom 60. évfordulóján össztársadalmi megemlékezés jönne létre, és nem lenne olyan magyar állampolgár, aki ne találkozna az emlékévvel és annak üzenetével.

Ma már van módunk arra, hogy reflektáljunk a saját múltunkra, ám a forradalomról még nem beszéltünk eleget és kellőképpen – ezért is fontos az 1956-os Emlékév – hangsúlyozta Tallai Gábor. Hozzátette: kevés hőst tudnánk felsorolni az utca emberei közül, akik ott harcoltak. Itt az idő, hogy az ő teljesítményüket is értékeljük!

A programigazgató elmondta: pályázatot hirdettek, amelyre több mint ezren jelentkeztek már. A nyertesek között van a Sziget Kft., amely közbeszerzésen mintegy 300 millió forintot nyert el az 1956-os Emlékbizottságtól, míg az Itt élned, halnod kell című szimfonikus rockfantáziát bemutató Esztrád Színház majdnem 100 milliót, a Magyar Írószövetség pedig csaknem 40 millió forintot kapott. A nyerteseknek olyan programtervet kell kidolgozniuk, amellyel elérhetik a lakosságot, különösképpen a fiatalokat. Tallai Gábor külön kiemelte, mennyire fontos, hogy a fiatalokhoz is eljuttassák az üzenetüket.

Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője elmondta: a Gyerekszigeten, a VOLT Fesztiválon, a Balaton Soundon és a Szigeten is lesznek programok az ’56-os forradalommal kapcsolatban. A huszonéves közönség és a nemzetközi vendégek számára is igyekeznek megfoghatóvá tenni a témát, hiszen fontos, hogy a fiatalok is ismerjék meg a múltat. Számukra úgy kell csomagolni a történetet, hogy ne elmenjenek mellette, hanem érdekesnek és megragadhatónak találják, ezért a szervezők összekötik a szórakozást az információszerzéssel. Így például a VOLT-on és Balaton Soundon lesz egy óriáskerék, amelyet vetítővászonnal öltöztetnek fel, és erre fognak kivetíteni egy hosszú videót, amelyen ’56-os történeteket lehet majd látni.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: az írók és a költők is eszünkbe juthatnak, ha az ’56-os forradalomra gondolunk, hiszen az ő ténykedésük sem mellőzhető. Ezért az a szándékuk, hogy idén eljuttatják a fiatalsághoz, mely magyar írók és költők milyen szerepet játszottak az ’56-os forradalomban.

Régi álmunk, hogy egy ’56-os virtuális emlékszobát hozzunk létre az interneten – fogalmazta meg, hozzátéve: a projekt nagy kutatómunkát, archiválást igényel, de így látványosan bemutathatják, hogy az írók és a költők milyen szerepet töltöttek be a forradalomban. Az oldalnak lesz angol kalauza is, hogy a külföldiek is bepillanthassanak a magyar múltba.

Emellett köztéri produkciókkal is igyekeznek majd elérni a fiatalokat, gondoltak például plakátkampányra, valamint a Magyar Írószövetség udvarában egy kerítés-kiállításra és épületfestészetre. Írnak ki pályázatokat a fiatalok részére is, lesz ’56-os versek megzenésítése, irodalmi pályázat, valamint a képzős egyetemistáknak egy képzőművészeti pályázat is.

Koltay Gábor, az Esztrád Színház rendezője elmondta: az Itt élned, halnod kell című előadás óriásprodukció lesz a Hősök terén, amely az az emlékév kapcsán a magyar történelem legfontosabb fordulópontjait mutatja majd be. A kétórás zenés darab egészen a honfoglalásig nyúlik vissza, és onnan érkezik el napjainkig. Sztárok, táncosok, énekesek, lovas kaszkadőrök is szerepelnek benne, lesznek olyan jelenetek, amelyekben 500-an állnak majd a színpadon. Hatalmas díszletrendszer fogja körbeölelni a szoborcsoportot, látványos, egyedi színházi produkció lesz.

A magyar népnek mindig sikerült felemelkednie – ezt szeretném felmutatni, ugyanis nagyon kevés a történelmi ismeretünk, főleg amiatt, hogy az évek során sokszor hallgatnunk kellett arról, ami körülöttünk történt – mondta el a rendező.

Készítette: Wéber Anikó

Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu