Illyés Gyula-kiállítás Ozorán

290

Illyés Gyula életútját és azon keresztül a XX. század első felének világát bemutató állandó kiállítás nyílt a Múzeumok éjszakáján Ozorán, az Esterházy Fogadóközpontban.

Az Amit már majdnem elfeledtél című tárlatot az egykori ozorai nagyvendéglő barokk épületéből kialakított információs központ és kiállítótér két helyiségében rendezték be. A fogadótérben egy enteriőr mutatja be a múlt század első felének Ozoráját Illyés hagyatékából válogatott fotókon, szövegeken keresztül. A kiállítás kurátora Kodolányi Judit irodalomtörténész. Az enteriőrben olyan néprajzi tárgyakat (pásztorbotot, ivócsanakot, kovácseszközöket) is kiállítottak, amelyeket az író gyűjtött vagy használt. A fogadóközpont kiállítótermében hét tematikus tablón ismertetik meg a látogatókat a rácegrespusztai születésű író életútjának állomásaival. Itt fényképek láthatóak és Illyés kéziratainak másolatait lehet olvasni.

A tárlat azt mutatja be, hogy életének különböző állomásain mit jelentett neki a szülőföld, és ezt miként jelenítette meg műveiben, A kiállításon többek között idéznek a Puszták népéből, a Nehéz föld, a Sarjúrendek, a Rend a romokban című kötetek verseiből. A tárlat címe (Amit már majdnem elfeledtél) a szülőföldhöz való kötődésről szóló Szerelem című Illyés-vers első sora. Az épületet működtető Forster Központ közleménye emlékeztetett arra, hogy Illyés Gyula alkotó éveinek jelentős helyszíne volt az egykori nagyvendéglő: itt írta a Puszták népe és a Petőfi című műveit. Illyés írásaiban számtalan alkalommal jelenik meg a pusztai, valamint a nyüzsgő falusi és mezővárosi élet, aminek jellegzetes légkörét az ozorai vendéglő egykori söntésének berendezése idézi fel.

Csontos János – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu