Park Kiadó Könyvklubja – Felfegyverzett diliház- Titkok és hazugságok

377

Amikor Londonban forgatunk, mindig elzarándokolok kedvenc könyvesboltomba, a Piccadilly sarkára, ahol öt emeleten vár a világ szinte teljes könyvkínálata. Hónom alatt a legérdekesebb újdonságokkal felballagok legfelülre, ahol a View kávézó van berendezve süppedős fotelokkal,{...}

 {…} és ahonnan, miként a neve is sugallja, csodás kilátás nyílik a városra, mert onnan már átlátni a Piccadilly viktoriánus épületein, és órákon át olvasgatok.

Így történt ez nemrégiben is: beléptem az üzletbe, egyenesen a forró könyvek polcához tartottam. Az egészet beborította Greg Palast új könyve, amelyre már két éve várt a világ. Az újságok és a tévéműsorok tele voltak a kiszivárgott hírekkel és részletekkel… miként vette fel Palast a titkos beszélgetéseket, hogy szorította sarokba Hillary Clintont, és hasonlók. Kezembe vettem hát a „gerilla” újságíró könyvét, és lapozgatva elindultam a lépcsőn az ötödikre.

 

Azt hiszem, csak a harmadikig jutottam. A lépcsőfordulóban hátamat egy könyvespolcnak támasztva lecsúsztam a szőnyegre, és csak olvastam és olvastam…
Kíváncsi vagyok, hogy önnek sikerül-e kijutnia ezzel a könyvvel a boltból, vagy úgy, mint akkor én, olvasgatva ott ragad…?

A szerzőről

Greg Palast (1952) az „angol” amerikai, a tényfeltáró újságírás egyik legnagyobb élő alakja, aki – bár Amerikában született, és még ott vált hírhedten híressé – pár éve Angliába „emigrált” az amerikai média szerinte „torz és elfogult” világa elől. Azóta is a brit BBC és a The Observer munkatársa, aki elképesztő bátorsággal és technikákkal leplezi le a hatalmasok gaztetteit. Az Exxon Valdez olajtanker emlékezetes katasztrófájáról ő bizonyította be, hogy nem a cég által bűnbakká tett kapitány a felelős, hanem az amerikai multi spórolása és sorozatos törvénysértései; ő tárta fel az Enron energiakereskedő konszern igazgatóinak sorozatos könyvelési csalásait, amivel a csődből igyekeztek kimászni, a felelősséget a beosztottaikra hárítani.

És ő az, aki Tony Blair miniszterelnök kormányzása legnagyobb botrányát robbantotta ki, amikor bebizonyította, hogy egyes nemzetközi lobbikat a brit kormányfő körei állami beruházásokhoz és bennfentes információkhoz juttattak. Meg is nyerte vele „Az év sztorija” sajtós kitüntetést. Ha szakszervezetek mellé kell állni a konszernekkel szemben, ha fogyasztót kell védeni a gyártótól, ha fehérgalléros gazdasági bűnözést és korrupciót kell leleplezni, Greg Palast szakértelmére és gyilkos humorára bizton számíthatunk. „Nemzeti kincs” – mondják róla honfitársai, abban bízva, hogy miután távozik a Fehér Házból George Bush, az újságírás élő legendája ismét rendszeresen publikál majd Amerikában… elvégre náluk is sajtószabadság van, vagy nem?

A könyvről

A számunkra még ismeretlen Greg Palast legújabb könyvében Amerika életét veszi górcső alá a Bush-kormányzat színre lépte óta történtek fényében (választási manipulációk, a terrorellenes hadjárat körüli füllentések, vastag hazugságok) öt, viszonylag független írásában. A könyv persze nem Amerikáról szól, hanem arról a „globális” világról, amelyhez Magyarország ma már ezer szállal kötődik.

Sokat emlegetett „kutatócsoportja” segítségével Palast egy eddig ismeretlen, bár gyanított összefüggésre derít fényt: hogy tudniillik a saját olaját jó áron exportálni óhajtó Amerikának igenis nagyon jól jöttek a Világkereskedelmi Központ elleni merényletek, hiszen így a Fehér Háznak jó ürügye lett a közel-keleti rendcsinálásra, az olajárak befolyásolására, a gigantikus és világhatalmat jelentő olajbiznisz tortájából egy jókora szelet megkaparintásához. A hidegháború után végre itt az új ellenség, akire hivatkozva lehet fegyverkezni, és Amerika világuralmát tovább erősíteni. De Palast ennél is tovább megy: azt mondja, hogy nem egyszerűen jól jött a merénylet, hanem túl jól jött. Gyanúsnak tartja a merénylők utáni nyomozás sumákságait, látszólagos kudarcát, az amerikai hétköznapok tudatos hiszterizálását a terrorfenyegetéssel.

Palast könyvének olvasása után másképp értelmezzük majd a híreket. A Felfegyverzett diliház pár hónap alatt, New Yorktól Sydneyig kultuszkönyv lett, a 21. századi világot megérteni akarók letehetetlen bibliája!

Szívből jövő humora, a szavakat könnyedén fűző, oldott, közvetlen hangneme és profi zsurnalizmusa, no meg a közérdeklődésre igencsak számot tartó témája révén a könyv nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül szórakoztat.

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

http://www.parkkiado.hu/konyv.php?id=329&katid=S&alkatid=20

konyvespolc.frei.

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu