Kezdőlap MOZAIK Luxorium Elkelt James Bond Aston Martinja

Elkelt James Bond Aston Martinja

560

Az RM Auctions előzetes becsléseiben még az ötmillió fontos (64,57 milliárd forintos) leütési árat sem tartotta lehetetlennek a „világ leghíresebb autójaként” emlegetett, a navigációs rendszer egy korai változatával ellátott járműért, amely egy öthónapos világkörüli bemutatókörút után került kalapács alá.

A szerda esti árverésen ehhez képest jóval kevesebbért kelt el a „Q-felszereltségű” ezüstszínű luxusautó. Q, a brit titkosszolgálat technikai fejlesztéseiért felelős részlegének filmbeli feje gépfegyverrel, golyóálló páncéllal, nyomkövetővel, eltolható tetővel, szögszóróval, olajfúvóval és füstüveggel szerelte fel Bond parancsnok szolgálati autóját. A film kedvéért beépített eszközök közül a gépfegyverek kivételével például a rendszámtábla-forgató mechanika is valódi. A vevő, Harry Yeaggy üzletember bónuszként megkapta Sean Connery egy szignált fotóját – amely a Goldfinger forgatása közben készült az autó mellett álló színészről Svájcban -, és megkapott több más filmes ereklyét is.

Az egyetlen megmaradt, James Bond filmben is szereplő Aston Martint korábbi tulajdonosa Jerry Lee amerikai rádiómágnás volt, aki 1969-ben közvetlenül a gyártótól mindössze 12 ezer dollárért szerezte meg a híres kocsit.

A 007-es ügynök autóját korábban még egyszer sem kínálták nyilvánosan eladásra. A londoni aukció volt az első alkalom, hogy bárki licitálhatott az egyetlen megmaradt Aston Martinra, amelyet kifejezetten a James Bond filmek kedvéért gyárilag alakítottak át. A Connery-féle Bonds-filmek másik, különlegesen átalakított Aston Martinját 1997-ben ellopták, és azóta sem került elő – sokan úgy gondolják, hogy az autó megsemmisült. A DB5-ösök 233 kilométer/órás végsebességre képes utcai változatát 1963-ban mutatták be először.

mult-kor.hu/mti