Kezdőlap IRODALMI KÁVÉHÁZ Athenaeum Kiadó Athenaeum Kiadó Könyvklubja: Ajándék

Athenaeum Kiadó Könyvklubja: Ajándék

260

Nyilván nem.

És amit előttünk mások már annyiszor és annyiféleképpen elmondtak, azt tovább tudjuk adni? Képesek vagyunk úgy megszólítani az embereket a szavainkkal, hogy odafigyeljenek rá? Tudunk úgy bűvészkedni, hogy a leírt gondolatok valóban azt jelentsék, amit mondani akarunk? Cecelia Ahern mindenesetre megpróbálta.

A hölgy a volt ír kormányfő lánya. Mondhatnám némi rosszmájúsággal: hogy ezért lehet, hogy még harminc éves sincs, és már négy könyve megjelent. Azonban azt már nem lehet egy legyintéssel elintézni, hogy a PS. I Love You című könyvéből sikeres filmet is forgattak Hilary Swankkel, Gerard Butlerrel és Lisa Kudrow-val a főszerepben.

Az Ajándék igazi karácsonyi mese, humorral, könnyekkel és csodával. Lou Suffern korunk mindenkori köldökzsinórjára, a hightech mobiltelefonra kötve éli az életét, elrohanva család, feleség és gyerekek mellett, átiszogatva az éjszakát. Miközben elküld néhány fontos e-mailt, különleges ajándékot kap valakitől: egyszerre lehet két helyen. Ez egy csapásra megoldaná minden problémáját: születésnap-szervezést, előléptetést, gyerekpelenkázást. Mint tudjuk, azért semmi sem ilyen egyszerű. Jönnek a bonyodalmak, csalódások és megbocsátások, a végén pedig a tanulság.

A sztoriban van fantázia, eredeti és reményteljes, azonban néhány ponton kissé zavaros és következetlen. Kerettörténet fogja közre hősünk száguldását az oldalakon keresztül; két karácsony napján szolgálatban lévő rendőr személyes drámája, s ez a keret néha bele-bele ütközik a főszál cselekményébe. De hogy miért ott, miért azon a ponton? Mi olyan lényeges benne? Nem derül ki.

A könyv egyik fontos karakterének a rajza sem teljesen következes. Mintha a szerző maga sem tudná pontosan, mit szeretne kihozni Gabe figurájából, akit hajléktalanként ismerünk meg, majd Lou felkarolja, és állást szerez neki. Gabe elég sokat tud a rohanó menedzserről, gesztusai, szavai, tettei alapján valószínűleg mindent: mi a teljes neve, hol lakik, hogy hívják a feleségét. Eleinte egyértelműnek tűnik a kiléte (teljes neve Gabriel!), sínen van a sztori, aztán a szerző olyan érzelmekkel, kifejezésekkel ruházza fel, amelyek elbizonytalanítanak. Megkérdőjelezik a férfi személyazonosságát. Ez viszont újabb kérdéseket vet fel, amelyekre nem kapunk választ.

Hasonló a helyzet néhány olyan eseménnyel, amelyek sorrendiségüket tekintve egymásból kéne következzenek, mégis lényegesnek tűnő momentumok maradnak ki két epizód között. Természetesen nem várhatjuk el, hogy mindent a szánkba rágjon, de nem árt, ha egy könyv nem hagy elvarratlan szálakat. Az utolsó oldalak viszont nagyon is szájbarágósra sikerültek. A szerző felszólítja az olvasót, hogy vonja le a tanulságot: igenis meg kell becsülni minden pillanatot, amikor szerethetünk.

Mindezzel együtt a könyvben van valami magával ragadó, ami folyamatosan fenntartja az érdeklődést. El lehet képzelni, hogy egy kormányfő lánya mennyire átérzi, ha egy apa folyton dolgozik, és alig jut ideje a családjára. Akármilyen is dramaturgiailag, szándékát és érzelmeit tekintve végtelenül őszinte írás ez. Képes meghatni, olykor elgondolkodtatni.

Más hangon beszél, mint a karácsonyi szellemek, de ha odafigyelünk, ezt is meg lehet hallani.

 

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/ajandek

Ahern, Cecelia: Ajándék

olvassbele.hu, Dalnoki Fanni