Kezdőlap IRODALMI KÁVÉHÁZ Natasha könyvespolca Natasha könyvespolca – Kívül szúrós, belül kifinomult

Natasha könyvespolca – Kívül szúrós, belül kifinomult

276

Renée egész életében egy ilyen helyre vágyott és meg is szerezte: házmesteri állása és átlagos külseje miatt a magánpalotában lakók legtöbbször keresztülnéznek rajta, így könnyen elbújhat macskájával megosztott lakásába. A nő viszont tökéletesen meg van elégedve a helyzetével, hiszen ha csak ritkán zargatják, nyugodtan élhet a szenvedélyeinek: az olvasásnak, a művészfilmeknek és a klasszikus zenének.

Paloma is hajlamos elbújni családja elől – hiába van az anyjának diplomája és az apjának jól fizető képviselői állása, ha csak a pénzzel és a látszattal törődnek. Felszínes életük egyáltalán nem érdekli az intelligens, tizenkét és fél éves leánykát, aki elhatározza: következő születésnapján felgyújtja a házat és öngyilkos lesz, hiszen semmi értelme az életének.

Mindketten olyanok, mint a sündisznók: másokkal szemben ellenségesek, de hihetetlenül érzékenyek a külvilágban zajló eseményekre és elegánsak az intelligenciájuknak és megfigyelőkészségüknek köszönhetően. Csakhogy a környezetük a tüskéket látja, ezért ítélik meg őket tévesen. De a rafinált nők rájöttek már arra, hogy minél jobban alátámasztják a róluk kialakított képet, annál inkább mélyedhetnek el a tudományos olvasmány-klasszikus zene, illetve japán kultúra és mangák szenvedélyében.

Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című mű első fele a két szereplő elmélkedéséről szól: hogy viszonyulnak a gazdag lakókhoz, az ellenségesen viselkedő ismerősökhöz illetve mit gondolnak magáról az életről. A gondolatok helyenként olyan filozofikus magaslatokba csapnak át, amelyeknek leginkább tankönyvben lenne helye, nem a szórakoztatónak szánt kötetben – bár érezni lehet, hogy a történet többet tartogat az elvont gondolatoknál. A feltételezést a második rész erősíti meg, aminek olvasása közben jóval barátságosabban viszonyulunk Renée-hez és Palomához, ugyanis egy új lakó kizökkenti őket megszokott életükből és ismeretlen szituációkba kényszeríti őket.

A mélyen rejlő szépség nemcsak a szereplőkre, hanem magára a kiadványra, az írásra is érvényes. Bevallom, csak sokadik látásra és a pozitív visszajelzések hatására kezdett el érdekelni a könyv, ugyanis az első néhány oldal is olyan, mint egy szúrós kisállat: csak a türelmesen várakozónak mutatja meg igazi báját, és a borító csak fokozza ezt az érzést. Ezektől függetlenül egy nagyon kellemes és hangulatos olvasmányt kap az, aki esélyt ad a neki.

Könyv adatai:

– Kiadó: Geopen Kiadó
– Oldalszám: 367
– Borító: puhatáblás, ragasztókötött
– ISBN: 9789639765672
– Megjelenés: 2009

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
http://biblioteka.freeblog.hu