Kezdőlap FILM Magyar filmek Erdélyben

Magyar filmek Erdélyben

265

amelyen egyebek mellett tíz magyar filmet mutatnak be. Két magyar nagyjátékfilmnek, Herendi Gábor Kincsem, valamint Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásának a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje.

A szervező Filmtett Egyesület nevében Buzogány Klára elmondta: az idén Temesvár lesz a fesztivál „előfutára”, hiszen ott már október 2-án megkezdődnek a vetítések. A legtöbb helyszínen október 3. és 8. között zajlik a fesztivál, ekkor lesznek Kolozsváron, az esemény fő helyszínén is a vetítések. Megjegyezte, Arad és Nagyvárad tér el még ettől, Aradon október 12-én és 13-án lesznek a programok, Nagyváradon október 13. és 15. között. Az idén két új helyszín – Temesvár és Gyergyószentmiklós – csatlakozott a sorozathoz. Az említett városok mellett lesznek vetítések Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen.

Két magyar nagyjátékfilmnek, Herendi Gábor Kincsem, valamint Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásának a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje. A fesztiválon tíz nagyjátékfilmet láthat a közönség. Vetítik egyebek mellett Vranik Roland Az állampolgár, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Kostyál Márk Kojot, Gigor Attila Kút, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Emellett tíz, nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet is láthat a közönség. A Filmtettfeszten lesz a Filmgalopp elnevezésű erdélyi magyar filmes verseny, amelyre az idén dokumentumfilmekkel nevezhettek be az alkotók. A zsűri válogatása nyomán hét alkotás került be a versenybe, amelyeket a közönség a fesztivál honlapján is megtekinthet október 4. és 7. között, és szavazhat rájuk.

A szervezők kiosztják az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat, a Sárga Csikót, amelyet 2012-ben alapítottak. Minden évben olyan filmes személyiség kapja meg a kitüntetést, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat idén Pethő Ágnes egyetemi tanár kapja. A különböző helyszíneken közönségtalálkozók lesznek, amelyeken részt vesz többek között Hajdu Szabolcs és Rófusz Ferenc. A kolozsvári programok egy része a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen zajlik, ahol a polgárok és az arisztokraták Erdélyének emlékét amatőr filmtekercseken keresztül elevenítik fel.

Forrás: MTI

Fotó: Filmtettfeszt Facebook-oldala