Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Spárgaszezon- Spárgás-túrós pite

Spárgaszezon- Spárgás-túrós pite

323

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. hideg víz
  • só, bors
Töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 egész tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 10 dkg sonka
  • 1 kisebb köteg zöld spárga
  • 1-2 darab paradicsom
  • 6-8 levél friss bazsalikom
  • só, bors


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva hűtőbe tesszük fél órára.
Közben összeállítható a töltelék. A túrót összekeverjük a tejföllel, az egész tojással, a tojásfehérjével, sóval, borssal, a felaprított bazsalikommal ízesítjük.
A sonkát felcsíkozzuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk.
A spárgát megmossuk, ha fás a szára, letörjük. Sós-cukros vízben néhány perc alatt előfőzzük.
Kivajazunk egy kerek piteformát/lapos tálat. A tésztából kis korongokat vágunk, egymás mellé lerakosgatjuk a formában, mint egy puzzle-t, majd kézzel összetapicskoljuk a tésztakorongokat úgy, hogy legyen kb. 1 cm magas pereme – így nem kell nyújtani!
Megszurkáljuk villával, majd előmelegített sütőben 10 perc alatt halvány színűre elősütjük, így garantáltan megmarad az omlóssága, nem áztatja el a töltelék.
Az elősütött tésztakéregbe öntjük a túrós-tejfölös keveréket, rászórjuk a sonkacsíkokat, kirakosgatjuk a spárgával, a spárgák közé paradicsomcikkeket nyomkodunk. Visszadugjuk a sütőbe, és további 25-30 percig sütjük – a töltelék szilárdulásáig.
Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percet, jobban is szeletelhető, és nem okoz égési sérüléseket a szájban!

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: