Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Flag-gasztro magazin: Birsalmás sütőtök krémleves

Flag-gasztro magazin: Birsalmás sütőtök krémleves

461

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 nagy birsalma/birskörte
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • fél cs. Puncs (Kotányi) fűszerkeverék
  • 1 tk. Vanília kivonat
  • őrölt fahéj
  • gyömbér
  • 2 dl tej
 
 
A birsalmát megmossuk, megtűzdeljük szegfűszeggel. A sütőtökkel együtt sütőpapíros tepsire ültetjük, s puhára sütjük őket.
 
A birs héját lehúzzuk, húsát levágjuk a magház mellől, a sütőtököt is kikanalazzuk héjából. Fazékba tesszük, s annyi vizet öntünk rá, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Felforraljuk, néhány percig forrni hagyjuk.
 
Mivel igen rövid ideig fog főni a levesünk, a fűszerkeverékből kivonatot készítünk. 1,5 dl vizet/gyümölcsteát felforralunk, beleszórjuk a fűszereket, s addig tartjuk forrásban, míg a folyadék tetemes része elpárolog, s intenzív illatú és színű „fűszerkoncentrátum” nem marad a lábas alján. Ezt teaszűrőn a leveshez adjuk.
 
Levesünket bot mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, a cukrot (ízlés és birs fanyarsága szerint), a vanília kivonatot, s kedvünk szerint további fahéjat és gyömbért, ha nem lenne elég intenzív a fűszerkeverék íze. Felhígítjuk a tejjel, a 2 dl irányadó mennyiség! Ki milyen sűrűn/hígan szereti!
 
Forraljunk rajta egyet, s azon forrón már tálalhatjuk is!
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
http://maxkonyhaja.blogspot.com/ 
http://thechefviki.blogspot.com/ 
http://garffyka.blogspot.com/