Kezdőlap IRODALMI KÁVÉHÁZ Literatura Könyves félév: van mire várni 2013-ban

Könyves félév: van mire várni 2013-ban

589

Az idei könyves évad első félévének várható megjelenéseiből válogattunk.

Jön az új Márai-könyv

Eddig kiadatlan Márai-művet is olvashatunk 2013-ban: a szöveget eredetileg az Egy polgár vallomásai harmadik részének szánta Márai Sándor (az általunk ismert változat az első két részt tartalmazza), később már a Föld, föld! című visszaemlékezés szövegéhez sorolta a kéziratot, végül azonban semmilyen formában nem látott napvilágot. Címet nem adott neki az író, ezért a Helikon Kiadó a kézirat első mondatáról („Hallgatni akartam”) nevezi majd el a könyvet. A kiadó vezetője, Kovács Attila Zoltán szerint esszéként érdemes olvasni a művet, amely elsősorban a Horthy-korszak polgári kritikájaként érdekes: az Anschluss-szal veszi kezdetét, és ott ér véget, ahol a német és az orosz megszállásról szóló Föld, Föld! elkezdődik.

A Helikon kiad egy újabb könyvet Bánffy Miklóstól is, ez szintén visszaemlékezés: az Emlékeimből című, 1932-es vallomáskötet, amelyet hamarosan követ majd az 1945-ből származó második rész, a Huszonöt év. A Magvető Kiadó is megjelentet posztumusz művet: Hajnóczy Péter írásait Jelentések a süllyesztőből címmel.

Megvehetjük a slammereket

Azt már Závada Péter példájából is tudjuk, hogy a színpadi szereplés nagyon jót tehet egy verseskötet népszerűségének. Az Akkezdet Phiai együttes frontembereként ismert rapper tavaly megjelent első kötete (Ahol megszakad) iránt óriási volt az érdeklődés. Most kiderül, vajon a slam poetry is képes-e hasonló hatást kiváltani, idén ugyanis két ismert slammer jelentkezik kötettel. Simon Márton „klasszikus értelemben vett” költőként kezdte a pályáját: első kötete, a Dalok a magasföldszintről a L’Harmattan Kiadónál jelent meg 2010-ben. Bár 2009 óta minden egyes Szép versek antológiába beválogatták műveit, végül mégis slammerként figyelt fel rá a szélesebb közönség. A slam poetry mellett viszont továbbra is ír és publikál: idén már a második kötetét vehetjük kézbe. A könyv a Libri Kiadónál jelenik meg, várhatóan a költészet napjára. Jelenleg Polaroid munkacímen fut, a szerző honlapján bele is olvashatunk a versekbe.

Szintén a slam poetry és a költészet között ingázik Pion István (a Magyar Nemzet és az MNO szerkesztője), az idén először megrendezett országos slambajnokság harmadik helyezettje. Neki az első verseskötetét jelenteti meg idén a Helikon Kiadó Atlasz bírja címmel.

Pion István a Szépirodalmi Figyelő januári, slam poetry témájú lapszámának bemutatóján

Fotó: Béres Attila

Régen várt regények

Két közönségkedvenc és köztudottan nagyon jó humorú magyar prózaíró is új kötettel jelentkezik a tavaszi évadban: Háy János Mélygarázs című könyve a tervek szerint az áprilisi nemzetközi könyvfesztiválra jelenik meg az Európa Könyvkiadónál. A regény egy férfi és két nő sorsát követi nyomon. „A Mélygarázs korkritika: számvetés azzal, ahogy élünk, szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel” – mondta a készülő könyvről Háy János.

Valószínűleg sokan várnak Cserna-Szabó András unortodox love storyjára, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag című regényre, amelynek már működő Facebook-oldala is van. Külön érdekesség, hogy ezúttal regényről van szó, mert Cserna-Szabó Andrást elsősorban novellistaként ismerjük, összesen nyolc megjelent kötetében többnyire elbeszéléseket vagy  novellafüzért olvashatunk (ilyen volt legutóbbi könyve, a Puszibolt is), esetleg (gasztro)esszéket, de regényírásra még sosem adta a fejét a szerző.

Novelláskötettel jelentkezik Csender Levente, a könyv Murokszedők munkacímen fut, a Magyar Napló Kiadónál fog megjelenni. A szerző korábban elárulta: marad az erdélyi szereplőknél, akik általában elhagyják a szülőföldet, de a kilencvenes évekkel szemben most már nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európában mennek tönkre.

A hazai lírában fontos fejleménynek számít, hogy hosszabb idő után új verseskötettel jelentkezik Térey János. Az utóbbi években egy verses regény jelent meg tőle Protokoll címen, kiadták esszéit és portréit, és a Termann hagyatéka című kötetet, amelyben fiatalkori novelláskötetét, a Termann hagyományait írta újra. Verseskötete viszont nem jelent meg hét éve, a 2006-ban közreadott Ultra óta. Az új kötet a Libri Kiadónál jelenik meg Moll címen.

Sci-fi minden korosztálynak

Miklya Annát a legígéretesebb fiatal prózaírók között tartják számon, az elmúlt három évben három regénnyel jelentkezett. Az Eloldozás, A hivatásos és az Eső című könyvei után most szórakoztató irodalomhoz fogott, egy tinédzsereknek szánt sci-fi-trilógián dolgozik Mars legkisebb gyermekei címmel. Ennek a sorozatnak az első kötete, a Jonas fog megjelenni 2013 első félévében.

Ha valaki inkább „felnőtt sci-fire” vágyna, az ismét számíthat az Európa Könyvkiadóra, az utóbbi időben majdnem minden évben megjelentettek valamit a lassan élő klasszikusnak nevezhető Viktor Pelevintől, és most is szolgálnak újdonsággal. A hamarosan megjelenő S. N. U. F. F. című Pelevin-regény középpontjában egy ember, egy guminő és egy ork között szövődő szerelmi háromszög áll.

mno.hu – rKissNelli