Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Gasztrobloggerekkel- Adventtől, Karácsonyig XXV. Sajtvulkán

Gasztrobloggerekkel- Adventtől, Karácsonyig XXV. Sajtvulkán

669

Egy mutatós parti étel, ami lehet akár karácsonykor, szilveszterkor, vendégvárós falatnak vagy csak úgy. Ebből a mennyiségből 20 db vulkán jön ki, a szabászati hulladékból (☺), és a maradék töltelékből pedig két szép lepény.

Tészta:

– 3 dl tej, 1,5 %-os

– 2 ek. növényi olaj

– 2 tk cukor

– 4 csésze (kb. 56 dkg) sima liszt

– 2,5-3 dkg élesztő

– 2 tk só

A kenéséhez 2 tojás sárgája, a szóráshoz 8-10 dkg reszelt félkemény sajt
 

Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, amit langyos helyen 35-40 percet kelesztünk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket:

Magyaros:

– 12,5 dkg juhtúró

– 5-6 dkg kemény szalámi, kis kockákra vágva (téli, Rákóczi, paprikás..)

– ˝ tk gulyáskrém

– 1 tk édes paprikakrém

– 1-2 tk puha vaj

A szalámi kivételével habosra keverek mindent, majd a végén teszem bele a szalámi kockákat.

Mediterrán:

– 10 dkg feta/ krém fehér sajt

– 10 dkg krémsajt

– 1 tk provanszi fűszerkeverék

– 1 tk petrezselyem zöldje (szárított)

– 4-5 dkg reszelt, félkemény sajt

Szintén összekeverem, és mindkettő krémet hideg helyen érlelem.

 

A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, és kettévesszük. Kinyújtjuk egy akkora lapnak, hogy 20 db, kb. 6 cm átmérőjű kört tudjunk belőle kiszúrni. A sikeres szabászati gyakorlat után, minden második kör közepét egy kis virágmintával vagy karikával kiszúrom.

A hideg töltelékből kis halmokat képezünk a teli korong közepén, körbe kenjük tojássárgájával. A lyukasztott koronggal óvatosan betakarjuk, és egy villa hegyével alaposan lenyomkodjuk.

15-20 percet kelesztjük, megkenjük tojássárgájával körbe, és 160 C-on, szép pirosra sütjük.

A szabászati hulladékot újra összegyúrom, kettéveszem, és vékony lapra kinyújtom. A felét körbe kenem tojássárgájával, a maradék tölteléket rá halmozom, és a másik felét visszahajtva letakarom.

Megkenem tojássárgájával, és a maradék sajttal megszórva, szép pirosra sütöm.

Jó étvágyat hozzá!

 

 
 
Max
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
http://maxkonyhaja.blogspot.com