Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Egyből többfélét – Gomba 2. rész

Egyből többfélét – Gomba 2. rész

265

Gomba fasírt

Ez a recept egy teljesen hagyományos fasírt, húsmentes készítését írja le, amire a legmegrögzöttebb ragadozók is vevők lesznek.
  
1 kg gomba
2 fej hagyma
2 tojás
15 dkg zabpehely
zsemlemorzsa (gluténmentes diétához darált dió, kókuszreszelék, zabkorpa)
só, bors, kakukkfű, fokhagyma
 
 
A gombát folyó víz alatt öblítsük le, ha a talpán fekete földes csík maradt, faragjuk le. Nagylukú húsdarálón hajtsuk át, de akár késsel s apróra vághatjuk. A finomra vágott hagymát pici zsiradékon dinszteljük üvegesre és adjuk hozzá a gombát. Sózzuk, fűszerezzük, fedő alatt pároljuk, amíg levet ereszt. Adjuk hozzá a zabpelyhet és pároljuk még 5 percig. Akkor jó, ha a zabpehely az összes levét felitta. Hagyjuk kéz melegre lehűlni és üssük rá a tojásokat. Gyúrjuk össze és hagyjuk legalább fél órát pihenni. Ez alatt a tojást is felszívja, a massza besűrűsödik. Formázzunk belőle golyókat és forgassuk morzsába. 170 fokos olajban süssük pirosra. Kínálhatjuk főzelékkel, de akár sült krumplival is.
 
Szerző: jókaja
 
http://www.jokaja.hu