Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Egyből többfélét: Focaccia (fokaccsa) 1.rész

Egyből többfélét: Focaccia (fokaccsa) 1.rész

238

Alap: tészta

500g liszt

50g olvasztott vaj

250ml langyos tej

1 tk cukor

1 kk. só

2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő

Kenyér sütőgép tartályába helyezem az alapanyagokat, dagasztás programon indítom. Ha megdagasztotta, lekapcsolom a gépet, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.

Első: Padlizsánnal töltött focaccia

Hozzávalók:

Egy adag focaccia tészta

Töltelék:

2 padlizsán (570g)

400g mozzarella

Kis só

Olaj, a padlizsánt sütéséhez

Tetejére:

70g parmezán

1 paradicsom, vagy több kicsi

Oregánó

Olíva olaj a kikenéshez és a tetejére

A padlizsánt hagyhatjuk héjastól is, ki hogy szereti, én meghámoztam. Karikára vágjuk, egy tálba rétegenként besózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. 30 perc után lemossuk es szűrőben hagyjuk lecsepegni. Kevés olajon megsütjük őket, közben szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj lecsorogjon.

A mozzarellát és a paradicsomot felvágjuk karikákra.

Kenyér sütőgép, dagasztás programja, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.

Kettéosztjuk a tésztát, kézzel kinyújtogatjuk (nagyon fontos, hogy kézzel!) mind a kettőt.

Kiolajozzuk a 26 centis forma aljat es oldalát (én az aljába tettem egy sütőpapírt is), berakjuk az első tésztát, arra a padlizsánt, de vigyázzunk, hogy 1 cm-t hagyjunk a szélétől, erre rakjuk a mozzarellát, sót és rátesszük a másik tésztát, kicsit megnyomogatjuk a széleit, de a közepét is. Ujjunkkal benyomogatjuk, és ráöntjük az olíva olajat. 1 órát kell hagyni, kelni (fóliával letakarva). Utána rárakjuk a paradicsomot, meg egy kis olajat és a parmezánt. Előmelegített sütőben, 185 C-on, 40 perc alatt szép pirosra sütöttem.

 

 

Tipp és trükk:  készíthetjük cukkínivel, füstölt sonkával, vagy zsírjára sütött gombával és csirkemájjal. Tartalmas tésztaétel, egy könnyed krémleves ideális kísérője.

 

Jó étvágyat hozzá!

Max