Flag-gasztro magazin: Szerb pita kenyér (Pogace)

344

A „Pogace” valószínű egy "kitalált" név, mert több szálon futó nyomozás sem talált gyökereket. Hivatkozom az eredeti receptre, én a nevet onnan vettem át, és tisztelettel megtartom.

Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.

Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:

– 11 g szárított élesztő
– 1 ek olíva olaj
– 1 ek méz
– 25 dkg tej
– 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
– 10 dkg sima liszt
– 15 dkg világos rozsliszt
– 5 g búza sikér
– 5 g só

Kenéshez: 5 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás
Szóráshoz: szezámmag és lenmag

 
 
 
Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.
Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu