Tájba illeszkedő ipari bunker Franciaországból

2013 május 23.

Franciaországban is van semmi közepe, ahol a mezőgazdasági termények mellett logisztikai központok és más, városi levegőt nem igénylő objektumok nőnek előszeretettel.

Közéjük tartozik az energiában utazó EDF társaság archívuma is, ahol 70 kilométernyi papír és mikrofilm kap helyet a jövőben. A párizsi LAN Architecture tervei alapján készült épületnek azért nem fogunk nekimenni véletlenül a traktorral, de szigorú tájba keményen kell illeszkedni...

A zömében beton és acél felhasználásával emelt kockát kívülről a táj, vagyis a föld színeibe burkolták, a falakon elszórt tükröződő felületek pedig még inkább segítik a zord geometria finomítását. Ebben azért nagyjából ki is merül az illeszkedés szemmel látható része. Más tekintetben azonban tényleg környezettudatos épülettel van dolgunk: logisztikai szempontból jelentősen csökkentették az archiválási célból megtett kilométerek számát, a lehető legkisebb területet marták ki a művelésből, a ház pedig magas szinten teljesít energiagazdálkodási téren.

A 19 méter magas, mintegy 1400 négyzetméteren elterülő objektum 7000 négyzetméter hasznos területet kínál. Az alternatív energiaforrások, illetve a kedvező tájolás, a két rétegű betonfalak alkalmazásával a ház energiaigényét 29 kWh/m²-re szorították le.

Az épület azért inkább emlékeztet egy idegen lények által emelt erőműre, mint társasági trezorra, az EDF ezért a leesett állal szántó traktorost  a térség gazdasági felzárkóztatására kidolgozott programmal igyekszik meggyőzni. A ház egyben jelképe is a társaság társadalmi felelősségvállalásának, és garanciája a régióban betöltött szerepük hosszú távú megőrzésének.

Via: Dezeen

designepumpa.blog.hu
Feltöltő: Flag
Még nincs értékelve