Orbán Viktor: Magyarország erejét a Széchenyi-díjasai mutatják meg igazán

2017 szeptember 22.

Büszkék vagyunk önökre, akik vállalták, hogy megvalósítják a küldetést, amelyet a herderi jóslat árnyékában még a 21. században is mindannyiunknak viselnie kell – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő köszöntőjében felidézte:

amikor miniszterelnökként először kellett összehívnia a Kossuth- és Széchenyi-díjakat odaítélő bizottságot, arra gondolt, hogy honnan vesznek majd elő minden évben újabb 14-15 jelöltet. Aztán minden évben kiderült, hogy az aggodalom teljesen alaptalan, „mert sosem fogynak el”. És ez mutatja Magyarország valódi erejét

– mondta.

Oláh György Nobel- és Széchenyi-nagydíjas kémikust idézte, aki szerint „a jövőbe be kell fektetni, és a legjobb befektetés, amelyet egy ország tesz, az a fiatalok nevelése”. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ezek a szavak egy testamentum súlyával nehezednek ránk.

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőt mond a Széchenyi-díjasok tiszteletére rendezett vacsorán a Pesti Vigadóban

Hozzátette: sokat köszönhet a márciusban az Egyesült Államokban elhunyt tudósnak. Elmondta, a kétezres évek végén meglátogatta Amerikában a kedden Budapesten eltemetett kémikust, és feltette neki a kérdést: minek köszönheti, hogy ilyen magasra jutott. Oláh György erre azt felelte: „kiváló ellenfeleim voltak”.

Eből látható – fűzte hozzá a miniszterelnök, hogy „még a szinte megérthetetlen kémiai tudományok tudósa is tud olyan mondatot mondani, aminek egy politikus hasznát veheti”.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar nemzet évszázadokat töltött el más birodalmak „hátsóudvarában”, és olyan jóslat árnyékában, amely azt jövendölte, hogy még a „nyelvünk és emlékünk is elvész”, és „fel fogunk oldódni a körülöttünk élő népek tengerében”.

Amikor pedig a 20. század „ránk virradt, azzal szembesültünk, hogy ez a jóslat valóra is válhat”. Az erőforrásaitól megfosztott és a nagyhatalmak játékszerévé tett, rokontalanul maradt népnek egyetlen lehetősége volt: az, ha bebizonyítja saját életrevalóságát.

Ezt pedig azzal a „hozzáadott értékkel” bizonyíthatja egy nemzet, amelyet nemzetközi szintű és elismertségű tudományos eredményeivel ér el.

„Büszkék vagyunk önökre, akik vállalták, hogy megvalósítják a küldetést, amelyet a herderi jóslat árnyékában még a 21. században is mindannyiunknak viselnie kell”

– jelentette ki a miniszterelnök.

MTI

Feltöltő: Flag
Még nincs értékelve