Egyből többfélét – Gomba 1. rész

705

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Gombakrém leves sajtgaluskával

A gomba az egyik legsokoldalúbban készíthető zöldségfélénk. Nem csak zöldség gyanánt használhatjuk fel, de húsok helyettesítésére is, már csak a zöldségek között magasnak számító fehérjetartalma okán is. Gombás receptek sokasága érhető el, még külön gombás szakácskönyvet is kiadtak, mégis ritkábban kerül asztalra, mint megérdemelné.
Ez egyike azon recepteknek, ami melléktermékek hasznosítására alkalmas, jelesül a kitördelt szárakból fő. Természetesen nem bűn megfőzni a kalapokból sem, ha épp nem gyűlt össze sok gombaszár, bár megpárolva – akár leturmixolva is – remekül fagyasztható, amíg összejön a szükséges mennyiség.
 
 
  
Annyi vízben, hogy épp ellepje, puhára főzöm a szárakat, ehhez kb. 20 perc kell. Ha már nem olyan forró, hogy kárt tenne a bot mixerben, megszórom sóval, fehérborssal, kakukkfűvel és szerecsendió virággal. Alaposan elturmixolom, hogy teljesen sima legyen. Egyúttal készítek egy tejfölös habarást pici keményítővel és azt is eldolgozom benne. Felöntöm annyi vízzel, hogy kellő mennyiség legyen és megmelegítem. Lehetőleg nem forralom már, csak épp forrás alatti hőfokon tartom. Így szaggatom bele a galuskákat. Talán két perccel tovább tart, amíg megfőnek, viszont nem ragad le az edény aljára a keményítős leves.
A galuskához lereszelek 6-8 dkg sajtot, nem baj, ha többféléből van. Ütök rá egy tojást, és töltök hozzá egy tojássárgányi olajat. Mindezt alaposan összekeverem, megsózom és pici őrölt gyömbérrel ízesítem. Annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy galuskatészta legyen. A forró levesbe mártogatott mokkáskanállal beleszaggatom a levesbe.
 
 
Szerző: jókaja
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu